La tornada a l'escola després de Nadal es pot convertir en un focus d'infecció per l'epidèmia de grip que es viu ara mateix a les illes, i demanen seguir unes recomanacions
39L’increment de casos d’infeccions respiratòries ha fet que el Govern demani precaució a l’hora de tornar a les aules a partir de la setmana que ve. Per aquest motiu, tant la Conselleria d’Educació com la de Salut fan una sèrie de recomanacions per evitar el contagi de virus i, per tant, la propagació de les malalties:
-Neteja i desinfecció abans de determinades activitats.
-Procurar una ventilació adequada d’espais tancats, en la mesura que sigui possible.
-Recordar la importància de la neteja contínua de mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica.
-Cobrir-se el nas i la boca en tossir o esternudar.
-Fer servir mocadors d’un sol ús per contenir les gotetes respiratòries o les secrecions i llençar-los després al fems.
-Evitar compartir objectes personals.
-Cura específica d’àrees recreatives i fonts d’aigua.
-No dur els infants a escola si tenen símptomes (sobretot, febre) i insistir en la importància de vacunar-los contra la grip infantil.
Aquestes recomanacions es fan extensives, en la majoria dels punts, a la població adulta. Sobretot insisteixen a no dur els infants a escola si tenen símptomes i en la necessitat de vacunar-los. El sindicat ANPE demana a Educació preparar els centres davant l’explosió de casos de grip de la mateixa manera que es va fer amb la COVID-19. A més de ventilar, proposen fer ús de la mascareta.
Per altra banda, el Ministeri de Sanitat ha convocat per dilluns a tots els consellers autonòmics per abordar mesures per fer front a l’epidèmia de grip que ja comença a tensionar els centres sanitaris. Això, en ple debat sobre l’ús de la mascareta que, de nou, reclamen els sanitaris amb caràcter obligatori per quan s’accedeixi a un hospital o a un centre de salut amb simptomatologia.
Sense que encara hagi començat l’escola, els centres sanitaris ja comencen a notar aquest increment de casos. Dimarts, dia 2 de gener, els hospitals públics varen atendre més de 1.600 consultes i per Atenció Primària passaren més de 10.000 pacients. És un 30% més que a finals de desembre i suposa la xifra més elevada de les darreres setmanes. Un augment de la pressió assistencial que ha obligat a derivar pacients dels hospitals d’Inca i Manacor a Son Espases i Son Llàtzer.
I la previsió és que la situació vagi a més, segons avanci l’ona epidèmica habitual, amb pic previst per mitjans de gener. Això està fent que els hospitals ja es trobin tensionats, però no col·lapsats, segons matisa l’IB-Salut. L’allau de casos es nota, sobretot -i de moment-, als serveis d’Urgències on acudeixen moltes persones amb simptomatologia. En bona part dels casos, però, no són greus i podrien ser atesos per la xarxa primària.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu