X

Balears dona d’alta 1.722 nous beneficiaris d’atenció a la dependència però continua per damunt en llista d’espera

El 7 % de creixement del número de persones ateses l'any passat queda diluït per la pujada del 31 % dels que estan en llista d'espera, segons l'Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials

27/03/2023

Balears dona d’alta 1.722 nous beneficiaris d’atenció a la dependència però continua per damunt en llista d’espera

El creixement de la demanda d’ajuda pública a la dependència per l’envelliment dels baby boomers va fer que l’any passat s’incrementàs el 31 % a les Balears el número de persones en llista d’espera per ser valorades i accedir així a la prestació o servei d’atenció del Govern a través de la seva xarxa de curadors i residències. És una taxa molt per damunt de la resta del país on, en canvi, els dies, de mitjana, que cal esperar són més – 344– enfront dels 226 de les Illes. I malgrat l’augment, igualment, dels ja atesos (+ 7 % 2022/2021, + 50 % 2022/2018) que sumaren els 26.000 beneficiaris d’acord amb l’estudi de l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials.

“Hi ha dades interessants, com els 1.722 dependents incorporats al servei d’atenció el darrer exercici i que han generat 772 llocs de feina, però continua havent-hi un increment de les llistes d’espera molt negatiu i significatiu”, n’exposa el director, José Manuel Rodríguez. La consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, segueix amb la reivindicació de la feina feta, com ara la pujada de la quantitat de professionals encarregats de valorar les sol·licituds que ha de reduir “encara més” l’estada a l’avantsala del benefici social: “Estam socialitzant una funció de cura que tradicionalment cobrien les famílies com en el seu moment es va sociabilitzar l’educació i la sanitat… Hem de fer una gran inversió”. I vincula l’augment de sol·licitants, no només a què cada vegada siguem una societat més envellida sinó també a l’efecte crida “per l’augment de prestacions i places a residències i centres de dia.

La presidenta de l’Associació de cuidadors Mans a les Mans, Laly Ruiz, coincideix en la necessitat d’augmentar la inversió en residències i centres de dia i en agilitzar alguns tràmits al temps que interroga sobre “qui cuida el curador?”. Destaca que el perfil més habitual és el d’una dona d’entre 60 i 65 anys que, tard o d’hora, també necessitaran gent que les cuidi.


700 balears han mort abans de rebre l’ajuda per dependència

27/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris