X

Les Balears són una de les comunitats on no es fan donacions de cossos a la ciència

Des de l'any 2016 s'estudia Medicina a la UIB i des d'aleshores s'hi han fet 3 enviaments amb peces i òrgans procedents de Barcelona

17/03/2024

Les Balears són una de les comunitats on no es fan donacions de cossos a la ciència

Les Illes Balears són una de les comunitats on no es fan donacions de cossos a la ciència. Per això, la facultat de medicina de la UIB –amb un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona– utilitza les peces i els òrgans que els envien per a la docència i la investigació.

Ara per ara, és inviable. Hi ha diferents agents implicats per fer-ho possible, però en uns anys es podrien adequar les infraestructures.

Des de l’any 2016 s’estudia Medicina a la UIB i des d’aleshores s’hi han fet 3 enviaments amb peces i òrgans procedents de Barcelona. El cost l’assumeix la universitat: són 8.000 euros del transport en avió i 1.300 perquè la funerària els dugui fins a la facultat. En el darrer enviament, fa uns mesos, van enviar 4 fèretres amb 300 peces.

Les peces i els òrgans s’utilitzen durant l’assignatura d’Anatomia. Per als alumnes és el primer contacte que tenen amb cossos humans. A més de veure’ls in situ, i tocar-los, també tenen material digital per al seu estudi. Les donacionses poden fer servir durant anys.

Treballar amb aquestes peces és també molt útil per als residents o els professionals abans de fer una intervenció quirúrgica.

Els familiars de qui dona el seu cos, no reben cap retribució econòmica. És la voluntat del difunt, i totes les despeses van a càrrec de la universitat que el rep.

17/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris