BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Diversitat+Biol%C3%B2gica+i+Dia+Europeu+dels+Parcs

Dissabte a les 12h

BALEARS FA CIÈNCIA: Diversitat Biològica i Dia Europeu dels Parcs

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència, és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

Aquest divendres 22 de maig se celebra el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, mentre que el diumenge 24 de maig commemorem el Dia Europeu dels Parcs. Enmig d’aquestes dues dates, dissabte 23 de maig a Balears fa Ciència, dedicarem bona part de la primera hora del programa a xerrar de temes vinculats a la biodiversitat i els espais naturals. Així, a partir de les 12:30 h contactem amb Francesca López, directora del Parc Nacional de Cabrera, un espai que fins ara ha estat tancat al públic però que ja es prepara per tornar a rebre visitants. A les 12:40 h ens espera l’il·lustrador i entomòleg Xavier Canyelles, que ha elaborat un pòster de les espècies de papallones presents a les Balears que s’ha presentat aquesta setmana. Les papallones són bioindicadors, això és, la seva presència indica l’estat de conservació del territori. El pòster forma part del projecte de divulgació sobre els pol·linitzadors amb el que hi treballa el Departament d’Ecologia Terrestre de l’IMEDEA.

A les 12:50 h contactem amb Manolo Suárez coordinador d’Ornitologia del GOB, que ens explicarà els detalls d’un curs en línia d’identificació d’aus; i també amb Jessica Solà, biòloga del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), que ens parlarà sobre què fer i què no fer per ajudar els pollets si els trobem fora el niu, ja que som en plena temporada de cria de les aus i molts acaben pels carrers de les nostres zones urbanes o els trobem mentre fem una volta pel camp.

Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:05 h entrevistem Xiomara Cantera, responsable de premsa del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) i que ens presentarà la col·lecció ‘Cuéntame cómo dedicarme a la ciencia‘.

A les 12:20 h retrobem la secció ‘Un drac al garatge’ amb el divulgador Alberto Fernández, que aquest cop ens contarà la increïble història del cavall Clever Hans; a les 13:05 h serà el torn de Daniel Ruiz, president de la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX) que ens plantejarà un nou problema de matemàtiques.

A partir de les 13:10 h entrevistem Asunción Sánchez, directora general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació de la Conselleria de Salut i Consum, amb qui volem repassar l’estat de la recerca que s’està fent a Balears amb relació al coronavirus de la Covid-19. A les 13:25 h contactem amb Rodolfo Gómez, cap del grup de patologia múscul-esquelètic i investigador de l’Instituto de Investigación Sanitaria de Santiago de Compostela (IDIS) en un projecte de reposicionament de fàrmacs potencialment eficaços per tractar de reduir la denominada ‘tempesta les citocines’ associada a la mortalitat per COVID-19.

Finalment, a les 13:45 h acabarem el programa amb un nou capítol de la ‘Infodèmia’ del coronavirus aquest cop amb Sergio Ferrer, microbiòleg i periodista de ciència i tecnologia, editor de ‘The Conversation‘, una plataforma de divulgació del coneixement acadèmic i científic; i col·laborador a l’agència SINC i eldiario.es

Balears fa Ciència, és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència, és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.

Aquest programa es pot seguir a les sintonies 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca) i 93.7 (Eivissa i Formentera). I també el podeu sentir EnDirecte des de la web d’ib3.org.

I, recuperar els programes ja emesos a BalearsFaCiència