BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Joves+investigadors+arribats+a+posta+a+Balears+per+fer+recerca

Dissabte a les 12h

BALEARS FA CIÈNCIA: Joves investigadors arribats a posta a Balears per fer recerca

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència, és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

Els centres de recerca de les Balears compten amb un volum significatiu de joves científics vinguts d’altres punts d’Espanya i de països de tot el món per aportar el seu talent investigador. A partir de les 12:20 h parlarem amb alguns d’ells, amb una prometedora carrera professional i científica, per saber perquè són a les Illes i quines són les seves expectatives de futur.

Primer entrevistem Víctor Vilarrasa, recentment nomenat Acadèmic de Número de l’Acadèmia Jove d’Espanya; especialista en geo energia, especialment l’emmagatzematge de carboni geològic, energia geotèrmica i sismicitat induïda relacionada. Com a científic titular del CSIC, ha arribat fa molt poc a Mallorca procedent de l’IDAEA per incorporar-se a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), amb seu a Esporles.

Després contactem amb Massimiliano Zanin, investigador postdoctoral que s’acaba d’unir a l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC) i que està especialitzat en l’estudi de xarxes complexes i Ciència de Dades, tant des d’una perspectiva teòrica com a través de la seva aplicació a diversos problemes del món real, com per exemple el sistema de funcionament dels aeroports.

Finalment conversem amb Alejandra Alba, investigadora predoctoral en el Grup Multidisciplinari de Sèpsia a l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), on treballa amb una beca «Stop fuga de cerebros» de Roche España que li permet desenvolupar el seu treball de recerca centrat en la creació de biosensors colorimètrics de paper per trobar biomarcadors proteics que ajudin a una detecció precoç de la sèpsia.

Altres continguts del programa són: a les 12:05 h Històries Naturals amb el biòleg Joan Mayol i l’escriptor Martí Domínguez; a les 13:20 h contactem amb Agustí Torres, president de Shark Med, que aquest dissabte estarà participant en aigües de l’arxipèlag de Cabrera a una campanya d’observació de taurons. A les 13:30 h parlem amb Zulema Altamirano, directora de la Unitat de Dones i Ciència (UMYC) del Ministeri de Ciència i Innovació. Aquesta unitat ha analitzat com ha afectat el context de la COVID-19 en el sistema de ciència i innovació en termes d’igualtat de gènere, en un document que incorpora un conjunt de recomanacions a tenir en compte per a la presa de futures decisions des d’una perspectiva de gènere.

A les 13:45 h serà el torn de ‘La Infodèmia del coronavirus’, en aquesta ocasió amb Pilar Perla, periodista científica i coordinadora del suplement de ciència, tecnologia i innovació Tercer Milenio del diari ‘Heraldo de Aragón‘ i organitzadora de les jornades de Divulgació Innovadora D+I que cada any és fan a Saragossa.

Balears fa Ciència, és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència, és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.

Aquest programa es pot seguir a les sintonies 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca) i 93.7 (Eivissa i Formentera). I també el podeu sentir EnDirecte des de la web d’ib3.org.

I, recuperar els programes ja emesos a BalearsFaCiència