BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+La+Ruta+de+Pedra+en+Sec%2C+des+de+la+ci%C3%A8ncia

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: La Ruta de Pedra en Sec, des de la ciència

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

Aquest dissabte coneixerem la Ruta de Pedra en Sec (RPS), a la serra de Tramuntana de Mallorca, des de diverses perspectives científiques: la meteorologia, la geologia i la geografia. A partir de les 12:25h en parlarem amb Agustí Jansà, ex delegat de l’AEMET a Balears i expert en l’estudi del clima i la meteorologia a la Mediterrània; Rosa María Mateos, científica titular de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), geòloga, escriptora i autora del blog “La letra de la ciencia”; i Onofre Rullan, doctor en geografia, professor de la UIB i investigador especialista en planificació urbana i local i processos geohistòrics. Aquesta setmana els tres han participat, entre d’altres ponents, a la IV Jornada Tècnica al voltant de la RPS que ha organitzat el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca.

Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:10 h és el moment de Un drac al garatge amb el divulgador científic Alberto Fernández, que aquest cop ens parlarà d’aspectes no tan coneguts de l’astrònom, astrofísic i divulgador científic Carl Edward Sagan, de qui el passat dia 9 de novembre vàrem celebrar l’aniversari del seu naixement.

A les 13:05 h reprenem la secció Mirant el cel amb el president del Club Newton de Mallorca, Pep Marcús, que ens farà un repàs de l’actualitat aeroespacial de la setmana: llançament, el passat dilluns, de la nau Crew Dragon, d’Space X; i llançament, dimarts, del primer satèl·lit espanyol d’observació de la Terra, el SEOSAT-Ingenio, que va resultar destruït per culpa d’una errada del coet Vega.

A les 13:25 h presentem un cicle de seminaris sobre la recerca en l’àmbit de la biologia de la conservació, organitzat pel departament de Biologia de la UIB. Ens ho explicaran Joana Cursach, investigadora i professora al departament de Biologia de la UIB i coordinadora del cicle de conferencies; i Samuel Pinya, investigador principal del grup de recerca d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB.

A les 13:45 h acabem el programa amb la secció Variat de Ciència, amb el físic i divulgador Adrià Garcia que en aquesta ocasió ens avançarà els actes de la Nit Europea dels Investigadors, que se celebrarà el proper dia 27, organitzats per la delegació del CSIC a les Illes Balears.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.