X

Les Balears obté entre els anys 2016 i 2017 un grau elevat de privatització sanitària

Són dades que es desprenen d'un informe realitzat per la Federació d'Associacions per la Defensa de la Sanitat Pública

10/04/2018

Les Balears obté entre els anys 2016 i 2017 un grau elevat de privatització sanitària

Madrid, Catalunya i les Balears són, per aquest ordre, les comunitats autònomes que tenen un major grau de privatització sanitària, mentre que les comunitats que menys grau es dona són a Castella-la Manxa, Extremadura i Cantàbria. Així ho conclou el cinquè informe ‘La privatització sanitària de les CCAA’, realitzat per la Federació d’Associacions per la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) amb dades de 2016 i 2017, i que destaca que la privatització ha augmentat en totes les comunitats en aquest període de temps.

La FADSP destaca que s’ha produït un augment de la privatització, en la provisió i en el finançament del sistema sanitari en general, especialment important a partir de 2009, i també s’han incrementat els concerts, l’assegurament privat i la despesa de butxaca.

Analitzant variables com la despesa en assegurances privades per càpita, el percentatge de llits hospitalaris privats sobre el total, l’equipament d’alta tecnologia en hospitals privats sobre el total o la despesa sanitària dedicada a contractació amb centres privats, es puntua a totes les comunitats, obtenint un resultat de 15,41 punts de mitjana.

L’informe indica que les comunitats amb un elevat grau de privatització són Madrid (23 punts), Catalunya (22) i les Balears (21), seguides de les Canàries i el País Basc, ambdues amb 18 punts.

Amb un grau intermedi de privatització es troben Navarra (17), Aragó i Galícia (ambdues amb 16), Castella i Lleó (15), Astúries i La Rioja (14) i Andalusia, Murcia i el País Valencià (13 en cada cas).

Per contra, les autonomies amb baix grau de privatització són Cantàbria i Extremadura (11 en ambdues) i Castella-la Manxa (9).

En comparació d’anteriors informes, s’observa que Madrid, Catalunya i les Illes Balears continuen al grup d’elevat grau de privatització des de fa cinc anys. Canàries es manté en aquest grup per segon any consecutiu i s’incorpora el País Basc.

En el grup amb menor nivell de privatització es mantenen les 3 comunitats de l’any 2017 variant la seva posició.

Algunes tenen moviments en la taula: Aragó puja dos llocs i la Rioja altres dues, Galícia baixa dues i el País Valencià, descendeix sis que, a més, junt amb Castella-la Manxa, són les que més milloren en puntuació (3 punts menys en tots dos casos).

Les dades posen de manifest, a més, la “gran desigualtat” entre territoris, segons destaca la FADSP.

10/04/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris