La iniciativa ecològica aposta per la millora mediambiental i l'economia social i circular. S'estima que, a partir del 2024, s'eliminin fins a 2 milions d'envasos d'un sol ús per any
14Apostant per la millora mediambiental i per una economia social i circular, el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Paula Tuzón, han anunciat avui la posada en marxa d’una prova pilot conjunta per a instal·lar punts de retorn d’envasos de begudes reutilitzables a ambdues comunitats. El projecte consisteix en el desenvolupament d’equips automàtics per al retorn d’envasos de begudes reutilitzables, instal·lats als espais públics, i es presentarà perquè sigui finançat a través dels fons de reconstrucció de la Unió Europea.
S’inclouran els municipis que decideixin instal·lar les màquines, amb la finalitat d’acostar aquesta proposta ecològica a tota la ciutadania i al petit comerç, i no només a l’hostaleria i la restauració, sectors en els quals s’han utilitzat fins ara majoritàriament. Sansó ha destacat la importància del treball conjunt entre governs “en la línia de la reducció de residus i de potenciar l’economia circular“, per a aconseguir els objectius marcats a la Llei Balear de Residus i per la Directiva Europea.
La planta embotelladora Begudes Puig (Palma), on s’ha presentat la iniciativa, permet canviar els envasos de plàstic per ampolles de vidre retornables i reutilitzables. Tuzón ha posat l’accent en la idea que les innovacions tecnològiques “faciliten que la gent que col·labora més amb el reciclatge pagui menys que la que no ho fa”. A la Comunitat Valenciana, es preveu que els punts de retorn s’instal·lin, en un principi, a València, Elx i diversos ajuntaments del Consorci València Interior. L’empresa estima que, a partir del 2024, s’arribi a la xifra màxima i eliminar, així, fins a 2 milions d’envasos d’un sol ús per any.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu