X

Balears perd amb el Brexit 40 milions d’euros en exportacions al Regne Unit

L'any passat es va tancar amb bens exportats per valor de 61,5 milions d'euros, el 40% per davall del 2021

11/04/2023

Balears perd amb el Brexit 40 milions d’euros en exportacions al Regne Unit

14

L’any passat, el valor de les exportacions balears al Regne Unit va baixar 38,5 milions d’euros coincidint amb els majors requisits burocràtics derivats del Brexit. Dels 100 milions d’euros de 2021, es va passar als 61,5 milions de 2022, sobre un total rècord de vendes de les Illes a l’estranger de 2.600 milions, d’acord amb les dades de l’Agència Tributària i les Cambres de Comerç d’Espanya.

El director general de Comerç, Miquel Piñol, explica que la sortida britànica de la Unió Europea ha afectat “molt directament” el sector primari i que l’hortalissa ha estat dels productes “més afectats”. La venda a Gran Bretanya d’hortalisses i tubercles ha minvat el 60 %; el 80 % ho ha fet la de cotó, i el 55 % la dels components per a avions, un sector capdavanter en les relacions comercials entre Espanya i Anglaterra, Gal·les i Escòcia. No hi ha a les Illes un sector exportador “fort” cap a aquests mercats, exposa Piñol, que situa abans en importància – i per aquest ordre- el francès i l’alemany.

A l’altre plat de la balança hi ha el cautxú, material d’aïllament i pneumàtics, que va créixer el 470 % en exportació a GB i els productes lactis, entre els quals s’inclou el formatge DO Maó -Menorca, que va registrar un increment del 88 %. En confirma el bon resultat la gerent de la Denominació d’Origen Protegida, Piedad López, per qui el Brexit ha afectat en burocràcia, i l’ha feta “més delicada en termes de documentació exigida”, però no ha repercutit sobre les vendes, que han estat “molt bones”. De fet, el Regne Unit s’ha convertit en el seu tercer mercat més important, per darrere dels Estats Units i Alemanya.

Les empreses menorquines que formen part de la DO formatgera han incrementat les exportacions el 400 % en un any, tenint en compte però la incorporació “d’un parell” de noves al grup exportador.

La patata de sa Pobla

Un conveni bilateral entre els governs espanyol i britànic ha deixat la patata de sa Pobla fora dels efectes del Brexit però, tanmateix, ja fa anys que en començaren a minvar les vendes a les illes britàniques en relació a altres mercats. Mateu Export, empresa poblera de referència, ha passat d’exportar-hi en exclusiva a ara, que suposa la quarta part de totes les seves vendes a l’estranger.

“El Brexit ens ho ha posat més difícil però com que estimam molt el mercat britànic, hem superat totes les dificultats i hem fet l’esforç necessari per organitzar un departament especialitzat en la preparació de la nova documentació exigida… Quant al transport, ho hem resolt contractant companyies que comprenen la velocitat de distribució que volem… Lluitam i lluitarem per no perdre aquest mercat”, n’explica el gerent, Joan Mateu.

11/04/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT