X

Balears demana al Suprem la gestió completa del Parc Nacional de Cabrera

El Ministeri de Transició Ecològica creu que no hi ha unió entre els dos àmbits

13/07/2019

Balears demana al Suprem la gestió completa del Parc Nacional de Cabrera

El Govern Balear defensa que les noves 80.779 mil hectàrees protegides del Parc Nacional de Cabrera, que formen part de l’ampliació aconseguida al febrer, han de ser gestionades per l’executiu autonòmic. Després de dues reunions entre el Ministeri de Transició Ecològica i la Conselleria de Medi Ambient i la interposició d’un requeriment previ per evitar arribar als tribunals que no s’ha contestat, finalment s’ha autoritzat a l’Advocacia de la comunitat autònoma a interposar el contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem.

El Govern d’Espanya defensa que no hi ha continuïtat entre els dos àmbits, l’ecosistema marí original i l’ampliat, mentre que l’executiu Balear advoca per una gestió unificada per no crear duplicitats, tal com permet l’article 6.4 de la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat del 2007.

El parc més gran de la Mediterrània

Amb l’ampliació, Cabrera es converteix en el parc nacional més gran de la mar Mediterrània amb una superfície total de 90.800 hectàrees. El Ministeri per a la Transició Ecològica va considerar prioritària l’ampliació perquè, entre altres motius, contribueix a assegurar els objectius de protecció fixats per la legislació vigent.

La Fundació Marilles que dona suport a projectes i organitzacions que treballen per aconseguir la conservació del mar Balear creuen que el més important és garantir el finançament, ja que en el parc més gran de la Mediterrània occidental s’hi troben 11 dels 13 sistemes naturals marins que la Llei de parcs nacionals obliga a incorporar a la Xarxa de Parcs Nacionals. Dos dels quals fins ara no tenien presència en la Xarxa: els bancs profunds de coralls i les àrees de pas, reproducció o presència habitual de cetacis i de grans peixos migradors.

Finalment, el Govern apunta a una contradicció en l’Acord del Consell de Ministres del passat Febrer, en el qual s’afirma que no hi ha evidències científiques que avalin la continuïtat ecològica de l’ecosistema terrestre amb l’ecosistema marí, quan, de fet, en l’àmbit científic sí que es té la convicció que aquesta continuïtat existeix. El cas és que, des de l’any 2015, aquesta continuïtat ha estat reconeguda en diferents informes, com els del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient o el de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, previs a l’aprovació del Pla de Gestió Natura 2000 de l’Arxipèlag de Cabrera.


L’Estat i les Balears es disputen la gestió de les 80.779 hectàrees ampliades de Cabrera

13/07/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris