X

L’Estat i les Balears es disputen la gestió de les 80.779 hectàrees ampliades de Cabrera

La comunitat autònoma espera que Madrid contesti el requeriment els pròxims dies

19/05/2019

L’Estat i les Balears es disputen la gestió de les 80.779 hectàrees ampliades de Cabrera

16

L’Estat i les Balears discrepen sobre qui ha de gestionar les aigües de l’ampliació del Parc Nacional de Cabrera. Qui ha de vetlar per la protecció de les noves 80.000 hectàrees protegides ha generat un requeriment previ a la seva arribada als tribunals i dues reunions entre el Ministeri de Transició Ecològica i la Conselleria de Medi Ambient per afavorir una entesa. La darrera, aquesta setmana a Madrid.

El Govern d’Espanya i l’autonòmic no es posen d’acord a dir qui s’ha d’ocupar de la gestió directa sobre la preservació i continuïtat ecològica de l’ecosistema marí original i l’ampliat de Cabrera. El Ministeri de Transició Ecològica creu que no hi ha unió entre els dos àmbits.

Ha tornat a assegurar a IB3 Notícies que les 80.779 hectàrees noves del Parc Nacional de Cabrera estan fora del territori balear i per tant són de l’Estat. El GOIB defensa administrar Cabrera en la seva totalitat per no crear duplicitats, tal com permet l’article 6.4 de la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat del 2007.

Modificació sobtada

La polèmica s’origina per un canvi de paraules. Si en la darrera exposició pública del document, l’octubre de 2018, el text deia que “de moment no existeixen evidències científiques que avalin la continuïtat ecològica sense perjudici del que diu la Llei”, en canvi en la publicació al BOE el decret d’ampliació el 19 de febrer no s’incloïa aquesta excepció i es posà “segons el previst”. Juntament amb el requeriment, la institució autonòmica va enviar 3 informes tècnics, un dels quals d’un organisme independent, per demostrar que sí existeix la continuïtat ecològica.

El Govern balear sosté que hi ha jurisprudència a favor d’altres comunitat autònomes en la gestió de les aigües exteriors i que a les Illes, trobam l’exemple de l’Albufera des Grau o el Parc Natural de Llevant, que la Conselleria s’encarrega de gestionar, una vegada ho va permetre l’executiu espanyol. Si finalment l’Estat no cedeix, no es descarta presentar un recurs contenciós administratiu.

19/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT