societat

Balears reclama desmuntar les infraestructures rígides dels espais naturals protegits

Ecologistes i científics creuen que s'han d'adesar els desperfectes, però no refer el que Gloria ha espenyat

Balears+reclama+desmuntar+les+infraestructures+r%C3%ADgides+dels+espais+naturals+protegits

Balears és la primera comunitat autònoma que ha demanat al Govern central desmuntar les infraestructures rígides als espais naturals protegits. El 20 de febrer el Director d’Espais Naturals i Biodiversitat va enviar una carta a la delegada de Costes, per demanar-li decidir conjuntament quin és el patró de reconstrucció de la franja del litoral.

En zones com el Parc Natural de Mondragó ha quedat demostrat que els majors efectes negatius de la tempesta Gloria van afectar estructures artificials, com el pas de formigó. En canvi, les platges naturals com sa Font de n’Alís i s’Amarador van respondre de manera més resilient, actuant com un sistema natural actiu, dinàmic i amb capacitat de recuperar-se.

Canvi de model urbanístic

Ecologistes i científics de diferents disciplines, com l’hidrogeòleg Alfredo Barón o l’oceanògraf Xavier Pastor, creuen que s’han d’adesar els desperfectes, però no refer el que Gloria ha espenyat, tot i la pressió de veïnats, batles i el sector hoteler. Assumeixen la dificultat d’haver de canviar de mentalitat i model urbanístic quan des dels anys 60 del segle passat el turisme és el primer motor econòmic.

Asseguren, però, que s’ha de dur a terme una reflexió serena i holística davant la situació d’emergència climàtica “que vivim”, ja que l’execució d’hotels i passeigs marítims impedeix la regeneració natural dels arenals. El Col·legi Oficial de Geòlegs de les Illes també ha emès un comunicat, en el qual aposten per no fer de nou els camins de primera línia de mar perquè s’impedeix la regeneració natural de les platges.

Es destinen ja gairebé més doblers públics a reparar els danys que causa el canvi climàtic i tots els seus fenòmens naturals associats, que no a revertir-lo.


Els ciutadans de Cala Rajada no descarten manifestar-se davant Delegació de Govern si l’Estat no permet arreglar el passeig de Cala Gat

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Govern reconeix haver-hi un augment de brots per coronavirus i que hi ha més casos positius asimptomàtics

L'hotel Palma Bay rebrà a partir de la setmana que ve persones positives asimptomàtiques que no poden tenir una quarantena...

167 països restringeixen l’entrada de viatgers d’Espanya

A Grècia els visitants espanyols hauran de presentar una PCR negativa

Els reis visiten el centre socioeducatiu Naüm, a Son Roca

Es tracta del tercer acte de l'agenda de la visita dels Reis a Balears després de les audiències de Felip...

El GOB Menorca denuncia un descens del 90% de les sancions de pesca irregular

L'any passat es van obrir únicament cinc expedients sancionadors, mentre que el 2018 van ser 42 (35 per activitats de...