societat

Balears reclama desmuntar les infraestructures rígides dels espais naturals protegits

Ecologistes i científics creuen que s'han d'adesar els desperfectes, però no refer el que Gloria ha espenyat

Balears+reclama+desmuntar+les+infraestructures+r%C3%ADgides+dels+espais+naturals+protegits

Balears és la primera comunitat autònoma que ha demanat al Govern central desmuntar les infraestructures rígides als espais naturals protegits. El 20 de febrer el Director d’Espais Naturals i Biodiversitat va enviar una carta a la delegada de Costes, per demanar-li decidir conjuntament quin és el patró de reconstrucció de la franja del litoral.

En zones com el Parc Natural de Mondragó ha quedat demostrat que els majors efectes negatius de la tempesta Gloria van afectar estructures artificials, com el pas de formigó. En canvi, les platges naturals com sa Font de n’Alís i s’Amarador van respondre de manera més resilient, actuant com un sistema natural actiu, dinàmic i amb capacitat de recuperar-se.

Canvi de model urbanístic

Ecologistes i científics de diferents disciplines, com l’hidrogeòleg Alfredo Barón o l’oceanògraf Xavier Pastor, creuen que s’han d’adesar els desperfectes, però no refer el que Gloria ha espenyat, tot i la pressió de veïnats, batles i el sector hoteler. Assumeixen la dificultat d’haver de canviar de mentalitat i model urbanístic quan des dels anys 60 del segle passat el turisme és el primer motor econòmic.

Asseguren, però, que s’ha de dur a terme una reflexió serena i holística davant la situació d’emergència climàtica “que vivim”, ja que l’execució d’hotels i passeigs marítims impedeix la regeneració natural dels arenals. El Col·legi Oficial de Geòlegs de les Illes també ha emès un comunicat, en el qual aposten per no fer de nou els camins de primera línia de mar perquè s’impedeix la regeneració natural de les platges.

Es destinen ja gairebé més doblers públics a reparar els danys que causa el canvi climàtic i tots els seus fenòmens naturals associats, que no a revertir-lo.


Els ciutadans de Cala Rajada no descarten manifestar-se davant Delegació de Govern si l’Estat no permet arreglar el passeig de Cala Gat

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El 76% de les reclamacions a les Illes durant l’Estat d’Alarma són per cancel.lacions i viatges

Consum rep 113 reclamacions, la majoria perquè les companyies no volen tornar els diners al passatge

L’Exèrcit desinfecta la base de radiopatrulles de la Policia i un centre de dia a Palma

Demà desinfectaran un centre de dia de Costitx i les estacions marítimes del port de Palma