Facebook i Instagram l'han salvat de la fallida en pandèmia i n'han canviat el perfil del client, ara de fora, més jove i sibarita
41És la quarta generació d’una família de trinxeters, té 49 anys i un taller a Muro. Un taller… taller, amb calendari clavat a la paret, ple de pols i ordenat dins el desordre. Biel Miralles s’hi mou amb destresa, la que donen 30 anys fent la mateixa feina, que va aprendre del seu pare, i aquest, del repadrí… I així fins a arribar als orígens d’un ofici que, fins a la pandèmia, per ell, no havia canviat gens.
Els dies passaven amb els clients de sempre, gent gran mallorquina que comprava ganivets per fer matances o per a la cuina… Fins que va arribar el confinament i, amb això, el passar pena. “Vàrem estar a punt de tancar”, reconeix mentre fica les tenalles dins el foc. Un cop de sort, o la vivor de la dona, van canviar el negoci. I van surar. “En aquell moment, ella em va dir: Biel, hem de començar a mostrar la feina que feim a les xarxes socials. Jo no en tenia ni idea… però a poc a poc me n’ha ensenyat. I ara ens coneix tothom, ha estat com una bombolla que explota”.
Facebook i Instagram s’han convertit en aliats, i el boca-orella i la feina artesana n’han fet la resta. Des de fa mesos atén comandes de fora, de la Península i d’Europa. “Hem enviat trinxets a Múrcia, Sevilla, Cantàbria… Cantàbria, de fet, va ser el primer. També a Alemanya i a Suïssa“. Són compradors joves, d’entre 25 i 35 anys, que demanen ganivets personalitzats, amb les inicials gravades o el nom sencer, per ells o per regalar. “Els més sibarites volen trinxets amb el mànec de banya, són els més sol·licitats, de categoria. Pels més petits en deman entre 180 i 200 euros”.
El perfil de client ha canviat, però els mallorquins de sempre hi continuen anant. I també els seus fills o nets, per restaurar algun ganivet de la familia. “És una altra de les feines que, abans de la pandèmia, no feia. He arribat a arreglar estris de 1910-1920… Si els cuides bé, poden durar tota la vida”.
Biel ho diu amb orgull i es queixa que l’ofici, en general, passa per un moment crític. “Abans, a cada poble, hi havia entre dos i tres trinxeters. Ara som dos o tres en tot Mallorca. I l’administració… zero, no ajuda. Tampoc no hi ha formació. Si un jove ve i em diu: vull fer feina,… jo li deman: I tu, què saps fer? Perquè jo vaig començar agranant…”