X

Blinken, sobre la tensió a Taiwan: “L’escalada no serveix a ningú”

L'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic alerta d'un possible enfrontament greu entre la Xina i els països democràtics per la tensió a Taiwan

04/08/2022

Blinken, sobre la tensió a Taiwan: “L’escalada no serveix a ningú”

Foto de família dels ministres d'Exteriors de l'ASEAN a Cambodja

15

L’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) alerta d’un possible enfrontament greu entre la Xina i els països democràtics per la tensió a Taiwan. L’associació ha fet una reunió de ministres d’Exteriors i els seus aliats a Cambodja, i han advertit que la tensió en augment entre Taiwan i la Xina, arran de la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, podria rompre la fràgil estabilitat d’aquella zona del món.

Com a resposta, l’exèrcit xinès ha encetat unes maniobres militars amb foc real als voltants de Taiwan, que ha ocasionat el bloqueig marítim i aeri de l’Illa. El secretari d’Estats dels Estats Units, Antony Blinken, s’ha referit a la qüestió, i ha dit que espera que Pequín “no fabriqui una crisi ni busqui un pretext” per augmentar la seva “activitat militar agressiva”. Blinken ha assistit a la trobada de Cambodja i allà ha afirmat que “tots els països del món creim que l’escalada no serveix a ningú i fins i tot podria tenir conseqüències que no serveixen als interessos de ningú, inclosos els membres asiàtics i inclosa la Xina”.

Context històric

Els vincles entre la Xina i l’illa de Taiwan es van rompre l’any 1949, després que les forces del partit nacionalista Kuomintang, encapçalat per Chiang Kaishek, sofrissin una derrota a la guerra civil contra el Partit Comunista i es traslladassin a aquest arxipèlag. Uns dos milions de persones, formades principalment per soldats, membres del Kuomintang i elits intel·lectuals i empresarials, varen ser evacuats de la Xina continental a Taiwan i es varen sumar a la població anterior, d’aproximadament sis milions. A més, el govern de la República de la Xina va dur a Taipei molts tresors nacionals i gran part de les reserves d’or i de divises de la Xina.

En un primer moment, el Kuomintang va mantenir el seu control sobre el Tibet, Qinghai, Xinjiang i Yunnan, juntament amb l’illa de Hainan. Però l’any 1951 els comunistes també es varen fer amb aquests territoris. Així que a partir d’aquell moment, el domini del Kuomintang es va reduir a Taiwan, Penghu, Kinmen i Matsu, i dues illes principals dels grups d’illes Dongsha i Nansha.

El Kuomintang va continuar reclamant sobirania per a tota la Xina i volia que Taiwan, Mongòlia exterior i altres àrees en quedassin incloses. Els comunistes varen dir que governarien l’única Xina -que segons ells també inclou Taiwan- i que la República de la Xina ja no existia.

Les relacions es van restablir només en l’àmbit empresarial i informal a finals de la dècada de 1980.

04/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT