societat

Cada 5 hores es diagnostica al món un nou cas d’esclerosi múltiple

Aquesta malaltia crònica, "invisible" i progressiva celebra avui el seu dia mundial


Cada any es diagnostiquen a Espanya 2.000 nous casos d’esclerosi múltiple segons l’Associació Espanyola de Neurologia, dels quals el 70% correspon a persones d’entre 20 i 40 anys. A les Illes Balears hi ha diagnosticades, segons dades del 2019, 1.100 persones. L’esclerosi múltiple, que afecta 55.000 persones a Espanya, és una malaltia crònica i progressiva amb símptomes “invisibles” que en moltes ocasions obliga els pacients a tancar-se a casa quan pateixen brots però també per la mateixa incomprensió de la societat.

D’aquesta manera l’associació Esclerosis Múltiple España ha iniciat enguany la campanya “Em connect, ens connectam” perquè ningú hagi d’enfrontar-se en soledat a l’esclerosi múltiple. Els seus promotors conviden la població a enviar missatges als pacients d’aquesta malaltia amb una fotografia formant un cor amb les mans i que la pugin a xarxes socials afegint-hi l’etiqueta #ConexionesEM.

L’actual crisi sanitària de la COVID-19 ha posat noves barreres als pacients d’esclerosi múltiple: retards en els tractaments i les proves, dificultats d’accés a l’atenció sanitària i sociosanitària, com ara, la rehabilitació o la por de sortir de casa. Pedro Carrascal, director de l’associació afirma que “aquesta por pot desembocar en un aïllament perllongat que no és recomanable per a les persones que viuen amb aquesta malaltia crònica. Les connexions socials són clau per una millor convivència amb aquesta patologia”

Des d’aquest moviment associatiu consideren urgent l’accés a informació completa sobre l’impacte de la situació generada per la COVID-19 en les persones afectades per esclerosi múltiple i la recuperació de la normalitat en l’atenció sanitària i sociosanitària. També més suport a la investigació sobre la seva malaltia i el reconeixement immediat del 33% de discapacitat quan se’n fa la diagnosi.

Avui en dia, l’esclerosi múltiple, també anomenada la malaltia de les mil cares, afecta 2,5 milions de persones al món. Se’n detecta un nou cas cada 5 hores. Tres de cada quatre pacients són dones. Es desconeix la seva causa i no té cura.

La malaltia es produeix quan el sistema immune “ataca” el sistema nerviós central i produeix lesions inflamatòries a la mielina que recobreix i protegeix les fibres nervioses. D’aquesta manera, es produeixen defectes als impulsos nerviosos i segons la zona del sistema central a on es produeix el mal, la gravetat i els símptomes de la malaltia varien molt, tot i que els primers símptomes més comuns són la visió doble, adormiment d’alguna part del cos durant més de 48 hores seguides, pèrdua de l’equilibri o el cansament, entre d’altres.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La suspensió dels vols de Jet2 fa perdre més de 43 mil places turístiques a Menorca

Tot i que és la primera aerolínia que pren aquesta decisió, la patronal hotelera avisa que la resta de turoperadors...

Troben una balena nedant en aigües de Menorca

Aquest rorqual és la segona balena més gran que existeix

3.600 dosis de Janssen no arribaran a Balears després d’aturar la inoculació del vaccí als EUA

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest dimarts horabaixa que Espanya no rebrà les dosis previstes de la vacuna Janssen....

82 nous casos de covid a Balears i una nova defunció

Ara mateix hi ha 1.258 persones que estan passant la malaltia, són 32 casos actius més que ahir