Vanesa Marquès, guanyadora de la grossa de Nadal l’any passat: “Soc una rica amb mentalitat de pobre”
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
És una de les conclusions de l'estudi del GEN-GOB que, des del 2019, recull dades a la zona
Des de 2019, el GEN-GOB recull dades a les quatre estacions de seguiment que han marcat amb GPS a Talamanca. Cada any bussejadors científics visiten aquests punts, que tenen unes profunditats d’entre 3 i 10 metres i registren paràmetres com la densitat, cobertura, o el tant per cent de praderia de posidònia morta.
La zona d’Illa Grossa és on la planta s’ha degradat més. De fet, més del 50% de la posidònia és morta a l’estació de seguiment d’aquesta àrea. Les embarcacions hi solen fondejar i l’afecció en alguns casos és irreversible. “Les embarcacions fondegen amb estructures, conegudes com a morts, amb un impacte important, i causen la pèrdua total de la praderia. En altres zones, que no són les estacions de seguiment, però en les quals hem fet també recopilació de dades amb fotografies i vídeos, el 100% de la planta és morta, sobretot a la zona de l’abocament de salmorra, i a una altra zona més a prop. Si la tendència continua, en deu o quinze anys tota la posidònia oceànica que estam monitorant a Illa Grossa probablement s’haurà perdut”, comenta Xisco Sobrado, coordinador del GEN-GOB. Afegeix que és molt necessari aplicar-hi mesures de conservació com més aviat millor.
Canviar la situació, segons aconsella l’informe, implica retirar-hi els morts i reordenar-hi els fondejos amb boies ecològiques. L’Ajuntament d’Eivissa ja s’ha compromès a estudiar-ne novament la regulació amb punts de fondeig de baix impacte. “Pensam que es pot obrir un camí a l’esperança, però no és l’única mesura que s’ha de prendre. Hem de començar a treballar d’una manera més seriosa, i calcular la capacitat de càrrega de les embarcacions que fondegen al voltant de l’illa, d’una manera sincera i sense por”, comenta Inma Saranova, d’IbizaPreservation. Sobrado, per la seva banda, assegura, a més, que, si es regula el fondeig d’embarcacions a Talamanca, probablement aquests vaixells cercaran altres punts de fondeig a altres zones on la posidònia encara està en bon estat de conservació causant un impacte doble. La mesura més adient, remarca, seria aplicar una regulació integral a tota l’illa, i anar cap al decreixement turístic que redundi en una reducció de les embarcacions que fondegen a les Pitiüses.
Avisen, el marge de maniobra és de cada vegada més estret i el temps corre ja en contra.
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Ho fa per versionar 'Have you ever seen the rain' del grup Credence Clearwater Revival
Diumenge vespre es van assolir ratxes de vent de més de 140 km/h a punts de la Tramuntana
La Guàrdia Civil investiga tres conductors de vehicles d'alta gamma com a presumptes autors d'un delicte contra la seguretat viària