Les Balears ja han perdut 5.000 comerços els darrers 15 anys
Imatge d'arxiu.
36El petit comerç fa una crida als joves interessats en el sector. Els vol convèncer d’agafar botigues que funcionen bé, que són negocis rendibles, però que han de tancar per la falta de relleu generacional. La Federació de Comerç de les Balears, Afedeco, calcula que unes 250 empreses tenen previst abaixar la barrera per aquest motiu. Això suposa una pèrdua de llocs de feina i del patrimoni dels pobles i ciutats. Les patronals s’ofereixen per fer d’intermediàries per facilitar una transició viable d’aquests establiments.
També el Govern ha posat en funcionament un programa amb aquest objectiu. És el programa IB Relleu, que compta amb un web que pretén posar en contacte persones en edat de jubilació, que volen cedir el seu negoci, amb joves que volen emprendre agafant el relleu d’una d’aquestes botigues.
Per la seva banda, Pimeco considera que, en aquest procés de relleu, l’antic propietari pot ensenyar molt sobre el funcionament del comerç al jove. Aquest, alhora, li aporta coneixements en modernització necessaris per surar el sector. La patronal lamenta que es perdin tota una sèrie de valors intangibles associats a una botiga, només pel fet de no trobar ningú que se’n vulgui fer càrrec.
Però hi ha molts altres motius, a banda de la falta de relleu, que fan desaparèixer comerços. Cada vegada, hi ha menys locals en lloguer de renda antiga i cada vegada els preus del mercat són més elevats. D’altra banda, l’èxit del comerç per internet és una altra barrera d’entrada per als potencials continuadors del comerç tradicional. Aquests i altres motius han fet desaparèixer prop de 5.000 comerços en els darrers quinze anys a les Balears, segons ha dit la presidenta d’Afedeco, Joana Manresa, a IB3 Ràdio.