X

Més calor de l’habitual i també pluges, els pronòstics científics per a l’estiu 2023

Un 90% de probabilitats que l’estiu de 2023 superi la mitjana de temperatura a la Mediterrània occidental, i per extensió, a les Illes Balears

01/06/2023

Més calor de l’habitual i també pluges, els pronòstics científics per a l’estiu 2023

El Temps

Avui, dia primer de juny, comença l’estiu climatològic. Les estacions astronòmiques no coincideixen amb les climatològiques ja que des d’un punt de vista climàtic l’estiu comprèn el trimestre juny, juliol i agost.

L’estiu mediterrani

L’estiu és l’èstació càlida i seca als territoris de clima mediterrani, com és el cas de les Illes Balears. En aquesta època el cinturó d’altes pressions subtropicals s’enforteix i puja de latitud cap al sud d’Europa, on el temps esdevé assolellat i càlid. Per tant, per definició, l’estiu a la Mediterrània occidental és un període de calor i sequera pel que la previsió estacional no fa referència al temps que farà en general, que ja és sabut, sinó a les anomalies que hi haurà respecte la mitjana habitual. Per tant, com de sec i calorós serà l’estiu de 2023?

Un altre estiu més càlid del que és habitual

La previsió estacional del Centre Europeu de Previsió a Mitjà Termini (ECMWF, per les seves sigles en anglès) pronostica un estiu més calorós de l’habitual. Les previsions a mitjà i llarg termini s’expressen en probabilitats de superar un llindar determinat. Segons aquest model, hi ha un 90% de probabilitats que l’estiu de 2023 superi la mitjana de temperatura a la Mediterrània occidental, i per extensió, a les Illes Balears:

Existeix també una altra manera de caracteritzar la temperatura d’una època: la predicció per tercils. Una variable com la temperatura pot ser ordenada en tres categories o tercils. Un conté els valors més alts (tercil superior), una altra els més baixos (el tercil inferior) i la resta de valors que queden enmig són considerats els normals (tercil central). En el cas de l’estiu de 2023 existeix un 70% de probabilitats de que se situï en el tercil superior:

En definitiva, l’estiu de 2023 seguirà la dinàmica dels darrers anys i amb molta probabilitat serà més calorós del que sol ser habitual.

Més calorós, però més humit?

Quant al caràcter de la precipitació, l’estiu de 2023 s’anuncia més humit del que és habitual. En el clima mediterrani les precipitacions estivals són escasses i es concentren, normalment, o bé en la segona quinzena del mes d’agost o bé en el mes de juny. En el primer cas perquè és un període en què sol començar l’època de pluja i, en el segon, perquè a vegades s’allarga la inèrcia primaveral. Fora d’aquests moments les precipitacions són un fet estrany. Enguany, i contràriament al que sol ser habitual, les precipitacions poden esser superiors a la mitjana amb un 60% de probabilitats a l’entorn de la mar Balear:

01/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris