X

Canvi de temps: tempestes localment intenses acompanyades de calabruix i cops de vent forts

Emergències ha activat l'alerta groga per pluges a totes les Illes i alerta groga per tempestes a les Pitiüses

03/08/2023

Canvi de temps: tempestes localment intenses acompanyades de calabruix i cops de vent forts

Pluja a Palma aquest divendres al matí.

El Temps

L’anunciada entrada de vent de nord ha deixat aquest dijous registres de vent superiors als 70 km/h i una notable refrescada al nord de les Balears. Aquestes pròximes hores els niguls i les tempestes seran els protagonistes. Emergències ha activat l’alerta groga per pluges a totes les Illes i alerta groga per tempestes a les Pitiüses.

Fotografia d’Elionor Crespí aquest dijous al matí a Cala Sant Vicenç.

Tempestes locals

Aquest dijous capvespre en general ha continuat amb aquesta mateixa tendència, de vent de nord i mala mar, però sense precipitacions. A partir d’anit passada, els niguls van agafar més força i es van formar tempestes entre la costa peninsular i les Illes Balears, concretament a les Pitiüses, sobretot a Eivissa, on s’hi han acumulat 72 l/m2. La borrasca ha avançat de ponent a llevant i han tocat terra al llarg de la matinada.

Aquest divendres a primera hora encara han afectat punts de Menorca i el nord de Mallorca però ja ha començat a remetre al llarg del matí. A l’interior de Mallorca no acabarà de fer net i s’esperen alguns ruixats fins a mitjan capvespre.

Registres

Aeroport d’Eivissa: 72 l/m2

Sant Antoni de Portmany: 47 l/m2

Formentera: 35 l/m2

Deià i Valldemossa: 21 l/m2

Palma UIB: 17 l/m2

Portocolom: 16 l/m2

Santa Maria: 12 l/m2

Refrescada duradora

Aquest divendres l’ambient en general serà encara més fresc que el d’aquest dijous i refrescarà també a les Pitiüses. La màxima quedarà molt frenada, entre els 23ºC i els 27ºC a la meitat nord de les Balears. Al sud de Mallorca i a les Pitiüses tampoc se superarà el llindar dels 30ºC.

Aquesta situació d’ambient fresc per ser agost s’allargarà tot el cap de setmana i dilluns de la setmana que ve.

Un dia de contrast

El canvi de temps ha arribat puntual aquest dijous dematí a Menorca i el nord de Mallorca i, en canvi, es fa esperar a les Pitiüses on no es manifestarà fins a darrera hora. El vent de gregal i de tramuntana ha bufat amb cops moderats, acompanyat d’una situació marítima complicada al nord de Mallorca i Menorca.

Amb el vent, també ha arribat la refrescada prevista, però no a tot arreu. A les Pitiüses la temperatura s’ha mantingut alta i no s’espera cap refrescada fins a la pròxima nit. Per contra, al nord de les Balears algunes estacions marcaven a migdia una temperatura de 5ºC a 10ºC més baixa que la de dimecres.

 

03/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris