Ports petits com Sóller o Ciutadella, on s'han denegat fins a 14 escales, són els més afectats
28Ports petits com el de Ciutadella s’estan quedan sense creuers. El motiu? Capitania Marítima ha decidit no autoritzar més les escales que obliguen els vaixells a fondejar al ports de gestió autonòmica. I és que la llei de Navegació Marítima prohibeix explícitament el fondeig o aturar-se fora dels ports, excepte casos de força major.
Així doncs, escales que s’havien autoritzat anys anteriors, enguany s’han de reprogramar a ports en què els creuers puguin amarrar. A Ciutadella hi havia previstes 14 escales de fondeig i no se’n podrà efectuar cap. La decisió, però, afecta també d’altres ports de Balears com el de Sóller i, en menor mesura la Savina de Formentera.
Tan sols s’autoritza el fondeig al ports de l’Estat, és a dir, a Maó, Palma, Alcúdia i Eivissa, tot i que amb restriccions. Un canvi que comporta reprogramacions constants i que els ports més grans acabin rebent aquests creuers. És el cas de Maó. En aquests moments hi ha 82 escales previstes, un 20% més que les que hi va haver el 2019…i la xifra pot continuar augmentant.
Aquestes noves escales són de creuers d’una mida petita o mitjana, de manco de 278 metres d’eslora i 8 de calat que és límit perquè els vaixells puguin atracar a dins del port de Maó. Un tipus de creuer -els petits i mitjans- que és el que volen atraure els responsables municipals, pel nivell adquisitiu mitjà-alt dels seus passatgers i pe seu menor consum
Un altre aspecte a destacar és el de la desestacionalització. Per exemple, des que es va obrir aquesta temporada i fins a aquests moments hi ha hagut un total de 22 escales i ja n’hi hauria una vintena més de programades per a octubre i novembre.
De tota manera les 82 escales previstes per aquesta temporada al Port de Maó encara queden lluny de xifres de 2017 i el 2018 quan es van superar el centenar.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular