Subscriuen els professionals mèdics sindicats l'opinió de responsables de la sanitat pública que la discriminació lingüística és un fet inusual i puntual
Imatge del capítol 'Satèl·lits' de la sèrie 'La vida a Son Espases' d'IB3 Televisió.
14Pel Sindicat Mèdic de Balears (SIMEBAL) “és bastant poc probable que un metge no entengui el català; la immensa majoria dels que són de fora, entenen el català però no tenen l’habilitat per contestar en català”. Ho reivindica la seva portaveu, Carol Pérez, per qui pot ser que “en algun cas” li diguin al pacient que s’expliqui “d’una altra manera” perquè no entenen “qualque frase concreta”. Apunta que no coneix cap cas d’un professional que hagi hagut de menester “un intèrpret per entendre el català”. Subscriuen els professionals mèdics sindicats l’opinió de responsables de la sanitat pública que la discriminació lingüística és un fet inusual i puntual.
Pronunciament en el context de la polèmica dels darrers dies arran de dues denúncies de vulneració del dret d’ús de la llengua catalana per part de dos usuaris a consultes d’atenció primària a Son Pizá (Palma) i a Campos. També de l’anunci que de les 96 denuncies registrades enguany per l’Oficina de Drets Lingüístics del Govern, 58 tenen a veure amb l’ús de la llengua catalana a la sanitat pública. En 19 casos, els usuaris denunciaren no haver pogut fer servir el català per comunicar-se i 12 digueren que s’havien sentit pressionats a girar la llengua.
Expedients informatius
L’anunci que el Govern obrirà expedient informatiu per les dues denúncies recents de discriminació lingüística a una consulta mèdica, el sindicat mèdic ho interpreta com a una coacció als professionals. Una percepció negativa que redunda en estendre a la política reguladora del nivell del català dels metges a la sanitat pública. “Amb la manca de professionals si, a més, començam a posar demandes i increpar la gent que no parli català, serà un drama. A la sanitat pública de Balears el que necessitam són professionals que ens atenguin de la millor manera possible sense imposició de condicions lingüístiques”, diu Carol Pérez, la qual creu que s’ha fet un problema d’on no hi ha.
El sindicat d’infermeria Satse ha declinat pronunciar-se sobre les denúncies de vulneració dels dret d’ús de la llengua catalana. El seu secretari general, Jorge Tera, s’ha limitat a dir que és un tema “totalment polititzat”.
Nivell B1 de català
L’anterior legislatura del PSIB, Més per Mallorca i Podem va aprovar que els metges havien de tenir el nivell B1 de competència lingüística en català. Es donaven dos anys per aconseguir el títol i, si no ho fessin, s’obria la porta a penalitzar els professionals quant a promocions i mobilitat a la feina. Ja en aquesta legislatura, el Tribunal Superior de Justícia va tombar aquest decret. Tot i reconèixer la potestat governativa per fer del català un requisit genèric, trobava contrari a dret exigir un determinat nivell de manera general.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu