Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya
11El preu de la llum en el mercat majorista (pool) ha caigut aquest dissabte per primera vegada des del passat 1 de gener, concretament prop d’un 6%, fins a situar-se en 203,45 euros el megavat hora (MWh), la qual cosa farà que superi novament els 200 euros/MWh. Després d’aquest descens, que posa fi a sis dies consecutius a l’alça, el preu de la llum se situa un 66% més car respecte al dissabte passat, dia d’Any Nou, i duplica l’import que va marcar el pool fa just un any (94,99 euros), en plena tempesta Filomena. A més, el preu majorista superarà novament els 200 euros/MWh, un valor que es va aconseguir en gairebé el 70% dels dies d’octubre, en el 45% dels dies de novembre i en el 80% dels de desembre.
Per franges horàries, el preu màxim per a aquest dissabte, dia en què disminueix l’activitat econòmica i la demanda energètica és menor, es registrarà entre les 00.00 i la 1.00 de la matinada amb 270,02 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 147,94 euros/MWh entre les 23.00 i les 00.00.
En el que va de mes, el preu de l’electricitat se situa de mitjana en 171,84 euros/MWh, un 28% més barat que el valor de desembre, el mes més car de la història amb 239,17 euros/MWh, però un 54% superior al preu mitjà de 2021 (111,4 euros/MWh), el més elevat des que existeixen registres.
Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.
Per a esmorteir l’impacte que l’encariment de l’electricitat està tenint en els consumidors, el Govern ha prorrogat la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum durant el primer quadrimestre de l’any.
L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre altres factors, a l’encariment del gas en els mercats internacionals, que s’empra en les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i a l’augment del valor dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂).
Amplia la informació:
Consubal: “No pot ser que tinguem 24 preus diferents de la llum al dia”
Què fan els polítics per evitar l’alça dels preus de la llum?
Per què augmenta tant el preu de la llum?
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu