X

Cau una xarxa que estafà 300.000€ a l’Ajuntament de Palma amb el mètode “frau del CEO”

Sis persones han estat arrestades com a presumptes responsables dels delictes d'estafa, falsedat documental i pertinença a organització criminal i no es descarten futures detencions

21/03/2023

Cau una xarxa que estafà 300.000€ a l’Ajuntament de Palma amb el mètode “frau del CEO”

La Policia Nacional ha desarticulat una xarxa criminal que estafava a ajuntaments mitjançant l’anomenat “frau del CEO”, entre els quals l’Ajuntament de Palma i a un altre municipi de Girona, que han patit un perjudici econòmic de més de 600.000 euros després de suplantar la identitat d’una empresa de neteja mitjançant missatges de correu electrònic.

Sis persones han estat arrestades com a presumptes responsables dels delictes d’estafa, falsedat documental i pertinença a organització criminal i no es descarten futures detencions, segons ha informat la Policia en un comunicat.

Entre els detinguts es troba el capitost, qui oferia al voltant de 50 euros a terceres persones, en xarxes socials, a canvi que s’obrissin comptes en entitats bancàries.

La investigació va començar arran d’una denúncia presentada per Cort a l’abril del 2022, en la qual relatava que el seu departament financer havia transferit 303.000 euros com a pagament pels seus serveis a un nou número de compte que li havia facilitat per correu electrònic, suposadament, l’empresa de manteniment i neteja que tenien contractada.

Als pocs dies, l’autèntica empresa va contactar amb el consistori de Palma per a preguntar pel pagament dels serveis prestats, ja que no havien rebut cap transferència.

Va ser en aquell moment quan l’Ajuntament va descobrir que l’adreça de correu electrònic d’aquesta empresa havia estat suplantada per a substituir el número del seu compte bancari per un altre, totalment aliè a la mateixa i subjecte al control del capitost de l’organització.

Les perquisicions van arrencar amb la identificació de dues persones que exercien com a mules després d’obrir-se comptes bancaris al seu nom per a desviar l’efectiu finalment defraudat a canvi d’una compensació econòmica.

Una vegada el líder de l’organització obtenia l’accés a aquests comptes bancaris, operava al seu gust amb elles, utilitzant-les com a intermediàries per a desviar els diners defraudats.

A final del passat febrer es va realitzar un escorcoll en un domicili de Madrid, on es van confiscar tres telèfons mòbils, amb els quals s’establien els contactes per xarxes socials.

El seu propietari va ser detingut pel seu paper com a encarregat de manejar els perfils de xarxes socials des dels quals es captava a la gent ocupant així un graó superior en l’organització. Aquesta segona fase va finalitzar amb la detenció d’altres dos homes que també exercien de mules.

Durant l’anàlisi dels comptes bancaris, els agents van detectar que un altre ajuntament de Catalunya havia estat igualment estafat pel mateix mètode, arribant el total dels diners defraudats a 314.000 euros.

El frau del CEO consisteix en la intromissió no autoritzada d’una tercera persona en les converses mantingudes a través de correu electrònic entre dos intervinents, en les quals concreten el mitjà de pagament a conseqüència d’una activitat comercial entre tots dos.

Els responsables d’aquestes estafes es fan valer de terceres persones o de documentació falsa, remetent com a norma general, certificats bancaris manipulats.

La Policia Nacional recomana que abans d’efectuar un pagament preordenat per correu electrònic es confirmi per un altre mitjà que aquest sigui legítim i no hagi estat modificat de forma malament intencionada.

21/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris