X

Els cavalls de Troia de la llibertat de premsa: “la desinformació i el control polític”

L'APIB demana millorar les condicions laborals i vigilar les pressions i l'intervencionisme en els mitjans públics

03/05/2022

Els cavalls de Troia de la llibertat de premsa: “la desinformació i el control polític”

“Avui, el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, arriba en un moment en què el periodisme demostra ser més necessari que mai”. Per això, a la primera hora de l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, la presidenta de l’Associació de Periodistes de les Balears, Ángeles Duran, ha destacat el paper dels mitjans de comunicació en la llibertat de la ciutadania i en la consolidació de la democràcia. “Sobretot enmig d’una guerra, la d’Ucraïna, que toca de ple Europa i sobre la qual arriba molta desinformació interessada. Una desinformació que aquests anys passats ha deixat també la pandèmia, la crisi sanitària mundial”.

Com cada 3 de maig, avui se celebren els principis fonamentals de la llibertat de premsa. Aquesta efemèride va ser proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 1993, en compliment d’una recomanació aprovada en la 26ena reunió de la Conferència General de la UNESCO de 1991. Al seu torn, va ser una crida dels periodistes africans que en 1991 van elaborar la històrica Declaració de Windhoek sobre el pluralisme i la independència dels mitjans de comunicació. De fet, la llibertat de premsa i la llibertat d’expressió constitueixen el nucli del mandat de la UNESCO, ja que considera que aquestes llibertats permeten l’enteniment mutu per construir una pau sostenible.

L’Associació de Periodistes de les Illes (APIB) fa una crida, un any més, per tal d’aconseguir un periodisme lliure, pluralista i independent. En un comunicat recorda que “la professió és essencial per tal de garantir el dret fonamental dels ciutadans a rebre informació veraç”. Per això, exigeix als partits polítics “respecte cap a l’exercici de lliure periodisme, sense pressions cap a mitjans de comunicació ni cap a periodistes i sense control ni intervencionisme en els mitjans públics, ja que d’això en depèn la seva credibilitat i respecte”. Al mateix temps, l’APIB demana una millora de les condicions laborals dels periodistes, que es limiti l’intrusisme en la professió i alerta la ciutadania que els mitjans són la font més fiable d’informació davant la proliferació de notícies falses i fake news.

03/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris