X

Cazebonne: “Els residents francesos a l’estranger han votat majoritàriament Macron”

La senadora gal·la resident a Palma creu que el principal risc de les legislatives és la polarització entre esquerra i extrema dreta

25/04/2022

Cazebonne: “Els residents francesos a l’estranger han votat majoritàriament Macron”

Guillermo Gayà

La senadora pels francesos residents a l’estranger, Samantha Cazebonne, va deixar la direcció del Liceu Francès de Palma l’any 2017 per entrar en política amb el partit d’Emmanuel Macron, La République en Marche (LaREM). Avui la seva satisfacció per la victòria a les presidencials es barreja amb la preocupació pel resultat històric de l’extrema dreta i l’abstenció més alta en 50 anys.

“És un vot d’adhesió (al projecte de Macron), en part, però sabem que també és un vot útil per part de molts compatriotes. Cal escoltar-los. La fractura del país és real i ara tenim la responsabilitat a escala nacional de cosir de nou, d’atreure aquells que no s’han sentit identificats amb el nostre projecte. Hem de comunicar-nos més amb ells, allargar-los la mà”, raona la política de LRM resident a Palma des del 2014.

Cazebonne valora que els francesos residents a l’estranger que ella representa al Senat hagin votat molt majoritàriament per Macron: un 86% a tot el món, i un 74% en el cas de les Balears. “Nosaltres no tenim aquesta visió que tenen alguns francesos que s’estimarien més la preferència nacional davant els residents estrangers”, explica. “Nosaltres som feliços de ser francesos que viuen a l’exterior, però que també aporten molt a França”.

De cara a les eleccions legislatives que se celebraran els pròxims 12 i 19 de juny, hi veu el perill de la polarització. “Hi haurà un combat polític entre un bloc d’esquerres i un bloc d’extrema dreta.”, vaticina. “Caldrà que trobem el nostre lloc, convèncer i sobretot demostrar que sense majoria no podrem avançar tan ràpid ni tan bé“.

Unes eleccions a les quals no es presenta perquè manté el seu escó de senadora, amb un mandat que expira el 2027. Però això no li impedirà fer campanya per diversos països europeus i asiàtics per convèncer els francesos de l’estranger que revalidin la victòria de Macron al Parlament. Cazebonne s’ha especialitzat en els temes que més preocupen als expatriats francesos: l’educació, l’accés a la sanitat, la fiscalitat, la protecció social i la simplificació dels tràmits consulars.

25/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris