X

Centenars de persones de tota Espanya demanen una llei que asseguri habitatges dignes

Aquestes manifestacions estaven convocades per diverses entitats socials i sindicats

20/03/2021

Centenars de persones de tota Espanya demanen una llei que asseguri habitatges dignes

Centenars de persones han sortit als carrers de diverses ciutats espanyoles per a reclamar al Govern que la nova Llei estatal pel Dret a l’Habitatge garanteixi, precisament, l’accés real a un “habitatge digne” i que s’acabi “amb la fiscalitat que beneficia als especuladors i a les rendes més altes”.

Aquestes manifestacions estaven convocades per diverses entitats socials i sindicats, entre ells la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), la Plataforma Antidesnonament, CCOO, UGT i CGT, entre altres, i que, en el cas de Madrid, ha confluït a la Porta del Sol on s’ha iniciat una marxa al Congrés dels Diputats.

Els participants han llegit un manifest en el qual s’adverteix al Govern que la Llei de l’Habitatge serà lletra morta si no protegeix i garanteix de manera efectiva el Dret en tot el territori i que proposa 8 mesures. Entre elles destaquen la necessitat d’assegurar i ampliar el parc públic de lloguer social, la regulació de lloguers a preus adequats als salaris de la població en cada zona del territori o la modificació de la llei d’arrendaments urbans per a donar protecció i estabilitat als inquilins del conjunt del país. Segons les dades dels convocants, hi ha més de 32.000 persones sense llar, 12 milions en risc d’exclusió social, més d’un milió de desnonaments entre 2008 i en el tercer trimestre de 2020.

A més, critiquen que a Espanya el 36,1% de la població destini més del 40% dels seus ingressos al pagament d’habitatge i subministraments bàsics i altres milers de llars joves ni tan sols poden formar-se.

La diputada d’Unides Podem en l’Assemblea de Madrid, Isa Serra, ha demanat al PSOE que “es tiri enrere” amb la seva decisió de rebutjar la limitació de preus màxims que exigeix el Ministeri de Drets Socials i proposar, en el seu lloc, modular l’actual desgravació del 60% en l’IRPF per rendiment net del lloguer d’habitatge habitual com a mecanisme per a la contenció de preus. Serra ha manifestat que es tracta d’una proposta inassumible perquè beneficia als grans propietaris. “Cal parar els peus als fons voltor”, ha subratllat Serra, per a qui és inacceptable que les famílies i els joves no tinguin per a pagar el lloguer, que hi hagi tantes famílies desnonades i que les grans constructores manin tant”.

A Barcelona, unes cinc-centes persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat davant la seu de la Delegació del Govern central a Catalunya per a urgir al Govern central i al nou executiu de la Generalitat la “garantia del dret efectiu a un habitatge digne”. També han exigit que no hi hagi “cap desnonament de persones vulnerables sense alternativa, l’ampliació del parc públic de lloguer social fins al 20% del conjunt d’habitatges, la regulació de lloguers a preus adequats als salaris, la garantia de subministraments bàsics i d’una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris”.

Les tres capitals del País Basc han celebrat també aquest 20M manifestacions per la Llei de l’Habitatge, la més multitudinària, la de Sant Sebastià, on s’han congregat un centenar de persones als jardins d’Alderdi Eder, davant l’edifici de l’Executiu autonòmic. Allí han desplegat dues pancartes amb els lemes: “Per una llei que garanteixi l’habitatge. Inor kale gorrian” i “Especulació, ni oblit ni perdó”, al mateix temps que han corejat lemes contra els “fons voltor” i a favor del control dels lloguers.

Desenes de persones han sortit també als carrers de Pamplona per a alertar que la negociació d’aquesta llei nacional “serà lletra morta si no protegeix i garanteix de manera efectiva el dret en tot el territori” i si deixen que siguin el sector financer, les grans immobiliàries i els fons voltor els qui dictin el text d’aquesta Llei.

A Logronyo, mig centenar de persones s’ha concentrat enfront de la Delegació del Govern per a dir: “No podem deixar escapar l’oportunitat que brinda l’elaboració de la primera llei estatal en la matèria per a aconseguir un avanç històric en la cobertura d’aquest dret fonamental”.

Finalment, a València, unes quatre-centes persones, segons els convocants, s’han donat cita en la Plaça de l’Ajuntament per a reivindicar l’oportunitat” que brinda l’elaboració de la llei estatal d’habitatge per a aconseguir “un avanç històric” en la cobertura d’aquest dret fonamental, després de “42 anys d’absoluta vulneració d’aquest dret humà”.

20/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris