Els resultats positius dels tests han de ser confirmats, mitjançant una PDIA, als centres sanitaris
17Les proves d’autodiagnòstic complementen altres mètodes diagnòstics, pel que fa al control de la transmissió del coronavirus, ajudant a detectar més possibles casos positius. Ara bé, és important tenir present que els tests d’autodiagnòstic no són aptes per confirmar el diagnòstic d’infecció activa, tant en persones amb símptomes com en persones asimptomàtiques. És a dir, els resultats positius d’aquestes proves passaran a ser casos sospitosos, fins que no arribin a confirmar-se per part d’un centre sanitari, mitjançant una PDIA (prova de diagnòstic d’infecció activa). Des que el passat 22 de juliol es posés en marxa la venda exclusiva de tests d’autodignòstic d’antígens a les farmàcies, s’ha disparat la seva adquisició per part de la ciutadania.
“Pràcticament tots els tests positius d’autodiagnosi s’han confirmat després també per PCR”
Com puc identificar un test d’autodiagnòstic vàlid?
Mirant l’equitatge i les instruccions d’ús, on constarà l’organisme notificat que l’ha avaluat, juntament amb els seus quatre dígits d’identificació i el marcatge CE.
Quan dec/puc sometre’m al test d’antígens d’autodiagnòstic?
Els test d’antígens d’autodiagnòstic s’han de realitzar durant els 7 primer dies des de la infecció o en els 5 primer dies des de l’aparició de símptomes propis del coronavirus, que és quan la carga viral es troba al seu punt àlgid. Cal tenir en compte, en cas de fer la prova sense símptomes o amb una carga viral baixa, la probabilitat de rebre, com a resultat, un fals positiu o un fals negatiu.
Quin test haig d’utilitzar?
D’acord amb les pautes definides per la Unió Europea, es recomana utilitzar tests amb un mínim d’especificitat del 97% i d’una sensibilitat del 90%. Què és l’especificitat? La capacitat del producte de reconèixer l’absència d’un marcador específic associat a una malaltia. Pel que fa a la sensibilitat, es tracta de la capacitat del producte per detectar la presència de dit marcador.
Què he de tenir en compte perquè el test surti bé?
Des del Ministeri de Salut del Govern, recomanen seguir minuciosament les instruccions d’ús estipulades pels fabricants. A més, avisen que la presa de mostres és clau, és a dir, una mostra d’una dolenta qualitat pot resultar errònia. Per evitar que es degradin, millor fer el test immediatament després de prendre la mostra.
Com sé que el test està funcionant correctament?
Quan finalitzi el test, independentment del resultat que doni, sempre haurà d’aparèixer la línia de control, representada amb una C.
Com sé si el resultat és positiu?
En cas que el test resulti positiu, a la prova apareixen dues línies horitzontals de color: la línia de test, T, i la línia de control, C.
Com sé si el resultat del test és negatiu?
Si el test resulta negatiu, únicament apareix, en color, una la línia horitzontal de control (C).
En què consisteix un resultat invàlid?
Si després de realitzar el test no apareix cap línia de color, o si es visualitza la línia T, però no la C, la prova NO és vàlida i s’ha de repetir.
No tinc clara la interpretació del resultat. Què he de fer?
Perquè el resultat sigui positiu, has de veure clarament les dues línies horitzontals T i C marcades. Si una vegada revisat el resultat segueixes tenint dubtes, repeteix el test o demana consell als professionals farmacèutics.
El resultat del meu test és positiu. Què he de fer ara?
Tinguis o no símptomes de la Covid-19, quan el resultat del test sigui positiu hauràs de començar immediatament el teu aïllament i contactar amb el teu centre sanitari. Recorda que les proves d’autodiagnòstic NO són considerades aptes per al diagnòstic de confirmació d’infecció activa, ni en persones simptomàtiques ni en asimptomàtiques, i que els resultats positius d’aquests tests seran casos sospitosos fins no ser confirmats pel centre sanitari pertinent, mitjançant una PDIA.
El resultat del meu test és negatiu. Què dec fer?
Encara que al test només aparegui la línia de control (C) i, suposadament, sigui negatiu, no s’exclou la possibilitat d’haver-se infectat de coronavirus, perquè pot ser la càrrega viral és massa baixa com per ser detectada al test. Per això mateix, no relaxis les mesures de protecció: fes ús de la mascareta, manté les teves mans netes i també la distància interpersonal. Si, a més, presentes símptomes compatibles amb la Covid-19 o ets contacte estret d’una persona diagnosticada amb la malaltia, aïllat i contacta amb els serveis sanitaris.
Puc obtenir un resultat negatiu?
Les proves serològiques o d’anticossos detecten diferents tipus d’anticossos específics enfront del virus, és a dir, no detecten la presència del virus, sinó la resposta immunològica de l’individu. En particular, aquests tests detecten anticossos IgM (immunoglobulines que apareixen en la primerenca fase de la infecció i desapareixen a les poques setmanes) i anticossos IgG (immunoglobulines que apareixen en una fase tardana de la infecció i romanen llarg temps, de vegades anys).
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu