societat

Com ventilar bé una aula, segons els científics

El CSIC aconsella renovar l'aire una mitjana de cinc o sis vegades cada hora

Imatge d'arxiu. /EUROPA PRESS


Els científics tenen clar com ventilar les aules per reduir el risc de contagi per covid-19 i, encara que hi ha moltes diferències segons el volum de l’aula, el nombre de nins i la seva edat, aconsellen ventilar l’espai una mitjana de cinc o sis vegades cada hora.

Obrir les finestres unes cinc vegades en una classe de cent metres quadrats, amb 25 estudiants d’entre 5-8 anys, per exemple, permet renovar 14 litres d’aire per persona i segon.

Aquesta i altres pautes apareixen en una guia publicada aquest dijous pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i tècnics de l’Associació Mesura que inclou consells per evitar la propagació del virus a les escoles i que dona eines per determinar si les condicions de ventilació són les adequades.

Elaborada per María Cruz Minguillón i Xavier Querol, tots dos del IDAEA-CSIC, al costat de José Manuel Felisi i Tomás Garrido, de l’Associació Mesura, la guia explica que ventilar permet substituir l’aire interior “potencialment contaminat”, amb aire net de l’exterior, i que en purificar s’eliminen les partícules en suspensió, que poden contenir el virus.

Les partícules o aerosols són exhalats pels nIns en parlar, tossir, riure I cridar, romanen suspeses en l’aire i la seva acumulació pot provocar contagis.

L’acumulació de partícules es pot reduir de diverses maneres: reduint la quantitat de nins per classe, estant en silenci i parlant baix (elevar la veu i cridar eleva l’emissió de partícules 300 vegades) i usar màscara (ben ajustada), segons els científics.

A més, l’exposició al virus es pot reduir també amb l’ús de màscares, rebaixant el temps a dins la classe, mantenint la distància interpersonal, i ventilant i purificant l’aire per a eliminar la concentració de virus en l’aire.

Els experts insisteixen que les activitats a l’aire lliure són sempre les més segures però, en cas d’hagin de realitzar-se a l’interior d’una classe, aconsellen mantenir una ventilació creuada, amb portes i finestres obertes simultàniament en costats oposats.

A més, proposen usar equips extractors si la ventilació natural no és suficient.

En cas de disposar de sistemes centralitzats de ventilació, la taxa d’aire exterior s’ha d’incrementar i la recirculació s’ha de reduir, i si no es pot recórrer a cap mesura de ventilació, cal purificar l’aire amb equips proveïts de filtres HEPA, puntualitzen.

La solució pot ser una combinació d’opcions, per exemple, es pot combinar ventilació natural i purificació.

Per avaluar si és suficient, la guia descriu dos mètodes basats en mesures de diòxid de carboni (CO₂) que tenen com a finalitat determinar quantitativament la ventilació d’una classe.

I encara que la guia es refereix a l’aula, les seves recomanacions són vàlides per a tota mena d’espais interiors com a oficines i altres espais d’ús públic.

A més, els científics subratllen que, en cap cas, aquestes recomanacions substitueixen a l’ús de les màscares, el manteniment de la distància i de les mesures d’higiene, que continuen sent les principals eines per a evitar els contagis.

La guia, que recorda que “el risc de contagi zero no existeix”, està disponible als web del IDAEA-CSIC, del CSIC, del Ministeri de Ciència i Innovació i de l’Associació de Tècnics Ambientals Mesura.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’operació de rescat del formatge menorquí ha costat 200

Durant la pandèmia, van deixar de vendre un 70% de la seva producció

La nova edició d’Innovem afronta la sensació de trobar-se a la intempèrie

Un dels exemples és Menorca Makers, una empresa creada per ajudar el personal sanitari a protegir-se davant la Covid

Creix un 6% el nombre d’alumnes de Menorca matriculats a la UNED

Per cobrir aquest increment, la Universitat ha contractat 1 tutor més, i ja en són 11

Cau la taxa de criminalitat a les Illes

Feia 10 anys que no teníem una taxa tan baixa