Ingressen a l’UCI de Son Espases un home ferit greu als jocs des Pla de Ciutadella
L'home, de 54 anys, ha patit un traumatisme cranioencefàlic greu després de ser envestit per un cavall durant les festes de Sant Joan

El CSIC aconsella renovar l'aire una mitjana de cinc o sis vegades cada hora
Imatge d'arxiu. /EUROPA PRESS
26Els científics tenen clar com ventilar les aules per reduir el risc de contagi per covid-19 i, encara que hi ha moltes diferències segons el volum de l’aula, el nombre de nins i la seva edat, aconsellen ventilar l’espai una mitjana de cinc o sis vegades cada hora.
Obrir les finestres unes cinc vegades en una classe de cent metres quadrats, amb 25 estudiants d’entre 5-8 anys, per exemple, permet renovar 14 litres d’aire per persona i segon.
Aquesta i altres pautes apareixen en una guia publicada aquest dijous pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i tècnics de l’Associació Mesura que inclou consells per evitar la propagació del virus a les escoles i que dona eines per determinar si les condicions de ventilació són les adequades.
Elaborada per María Cruz Minguillón i Xavier Querol, tots dos del IDAEA-CSIC, al costat de José Manuel Felisi i Tomás Garrido, de l’Associació Mesura, la guia explica que ventilar permet substituir l’aire interior “potencialment contaminat”, amb aire net de l’exterior, i que en purificar s’eliminen les partícules en suspensió, que poden contenir el virus.
Les partícules o aerosols són exhalats pels nIns en parlar, tossir, riure I cridar, romanen suspeses en l’aire i la seva acumulació pot provocar contagis.
L’acumulació de partícules es pot reduir de diverses maneres: reduint la quantitat de nins per classe, estant en silenci i parlant baix (elevar la veu i cridar eleva l’emissió de partícules 300 vegades) i usar màscara (ben ajustada), segons els científics.
A més, l’exposició al virus es pot reduir també amb l’ús de màscares, rebaixant el temps a dins la classe, mantenint la distància interpersonal, i ventilant i purificant l’aire per a eliminar la concentració de virus en l’aire.
Els experts insisteixen que les activitats a l’aire lliure són sempre les més segures però, en cas d’hagin de realitzar-se a l’interior d’una classe, aconsellen mantenir una ventilació creuada, amb portes i finestres obertes simultàniament en costats oposats.
A més, proposen usar equips extractors si la ventilació natural no és suficient.
En cas de disposar de sistemes centralitzats de ventilació, la taxa d’aire exterior s’ha d’incrementar i la recirculació s’ha de reduir, i si no es pot recórrer a cap mesura de ventilació, cal purificar l’aire amb equips proveïts de filtres HEPA, puntualitzen.
La solució pot ser una combinació d’opcions, per exemple, es pot combinar ventilació natural i purificació.
Per avaluar si és suficient, la guia descriu dos mètodes basats en mesures de diòxid de carboni (CO₂) que tenen com a finalitat determinar quantitativament la ventilació d’una classe.
I encara que la guia es refereix a l’aula, les seves recomanacions són vàlides per a tota mena d’espais interiors com a oficines i altres espais d’ús públic.
A més, els científics subratllen que, en cap cas, aquestes recomanacions substitueixen a l’ús de les màscares, el manteniment de la distància i de les mesures d’higiene, que continuen sent les principals eines per a evitar els contagis.
La guia, que recorda que “el risc de contagi zero no existeix”, està disponible als web del IDAEA-CSIC, del CSIC, del Ministeri de Ciència i Innovació i de l’Associació de Tècnics Ambientals Mesura.
L'home, de 54 anys, ha patit un traumatisme cranioencefàlic greu després de ser envestit per un cavall durant les festes de Sant Joan
El ferit, un ciutadellenc de 54 anys, continua ingressat a l'UCI de Son Espases i el seu pronòstic és reservat