política

Acord de 183 milions d’euros pel “factor d’insularitat” de les Illes Balears als PGE del 2022

110 milions són pel factor d'insularitat i 73 milions com a compensació pels pressuposts de 2020 i 2021 més info Les claus per entrendre què és el “factor d’insularitat” i on s’ha d’invertir

L’acord tancat avui a Raixa en la Comissió Mixta d’Economia i Hisenda és de 183 milions d’euros. 110 milions són pel factor d’insularitat i que cada any s’incorporarà amb l’evolució fitxada en la Llei del Règim Especial i 73 milions com a compensació per al 2022, dels pressuposts de 2020 i 2021. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, afirma que, com a mínim, arribaran 550 milions d’euros del factor d’insularitat en els pròxims 5 anys a les Illes Balears.

“S’ha fet possible un fet històric per aquesta comunitat autònoma. Després d’haver aprovat el Règim Especial s’ha anat complint en tot allò que afecta inversions energètiques, al transport de mercaderies, però faltava el factor d’insularitat. Aquests doblers que arriben amb una partida específica per compensar el dèficit inversor i que ens posi a la mitjana d’inversió per càpita”, ha dit la presidenta Francina Armengol res més començar la roda de premsa posterior a la Comissió Mixta d’Economia i Hisenda per tancar l’acord amb l’Estat pel factor d’insularitat.

Malgrat que el REIB va entrar en vigor en el 2019, el factor d’insularitat no es va incorporar als pressuposts generals de l’Estat del 2020 i tampoc del 2021. Per aquest motiu, s’ha acordat afegir la partida extraordinària de 73 milions d’euros per compensar aquest fet.

La ministra Montero ha explicat que la quantia del factor d’insularitat s’ha calculat en proporció a les inversions per càpita realitzades entre el 2015 i el 2018 en el conjunt d’Espanya i actualitzat a la població del 2020. Ha assegurat que ” els 110 milions d’euros aniran evolucionant a mesura que les inversions de l’estat també ho facin. La intenció sempre és que els pressupost cada any vagin augmentant i que el capítol d’inversions s’alimenti d’aquest creixement a conseqüència del dinamisme econòmic que està previst pels pròxims anys. Per tant, l’evolució del factor d’insularitat es preveu que pugui anar a més”.

També ha afegit que el factor determinant per arribar a un acord ha estat la insistència de la presidenta Armengol i no el recurs inconstitucionalitat que va presentar el Parlament.

La inversió directa de l’Estat enguany a les Illes Balears ha estat de 201 milions d’euros. Això representa que la inversió per habitant s’ha situat en els 175 euros, una xifra per sota dels 257 euros de mitjana a Espanya. Fent l’exercici de sumar a aquesta quantitat els 110 milions que com a mínim arribaran cada any pel factor d’insularitat, la inversió per habitant passaria a ser de 270 euros a les Illes i se situaria per damunt de la mitjana estatal.

El factor d’insularitat està destinat a finançar inversions en sectors especialment afectats per la insularitat com per exemple: infraestructures i sistemes de transport, gestió, sanejament, costes i platges així com el desplegament de xarxes intel·ligents de producció, distribució, transport i emmagatzemant d’energia. També a instal·lacions d’autoconsum amb especial atenció a la promoció d’energies renovables i l’ús de vehicles amb energies alternatives i punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Una altre àmbit d’inversió seran les infraestructures de transport, modernització i diversificació del sector turístic. A més es podrà actuar en temes de recollida de residus i actuacions sobre el patrimoni de les Illes Balears.

A la reunió de la Comissió Mixta d’Economia i Hisenda també hi han participat el vicepresident Juan Pedro Yllanes, la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

Abans de la reunió, la ministra ha fet una breu visita a la fina de Raixa, acompanyada també per la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera i la delegada del Govern central, Aina Calvo.


 més info Les claus per entrendre què és el “factor d’insularitat” i on s’ha d’invertir

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Topada entre l’Ajuntament de Llucmajor i la Conselleria de Salut per la construcció del nou PAC

El batle, Eric Jareño, diu que no se'ls va informar de què haguéssin de tomar l'edifici actual i Salut els...

Detingut el polític eivissenc Josep Costa

L'exvicepresident del Parlament de Catalunya ha estat traslladat al TSJC per comparèixer davant la jutgessa que l'investiga per desobediència

Antoni Noguera: “No hi ha cap pugna amb Lluís Apesteguia”

Més per Mallorca cerca una coordinadora general de consens per evitar la fractura

Ciutadans fa aigües a la Part Forana: crisi a Llubí, Llucmajor, Lloseta, Sineu i Calvià

La portaveu del partit en el Parlament, Patricia Guasp, exigeix l'acta de regidor als edils de Calvià, Llucmajor i Sineu...