X

4.773 estudiants arrenquen la selectivitat a Balears amb l’examen d’Història d’Espanya

Finalment, les proves d'enguany no inclouen els canvis d'adaptació a la LOMLOE

06/06/2023

4.773 estudiants arrenquen la selectivitat a Balears amb l’examen d’Història d’Espanya

Imatge d'una aula de la UIB a Palma on han començat les proves de la selectivitat.

65

4.773 estudiants de les Balears – més de la meitat (58,4 %), dones- s’han matriculat per les proves d’accés a la universitat que comencen aquest dimarts als nou punts d’examinació de les Illes amb l’avaluació específica dels coneixements d’Història de l’Art i Química i de la fase general faran la prova d’Història d’Espanya. Són 102 estudiants matriculats més que l’any passat. Aquest és el darrer curs, a priori, amb el model d’examen vigent perquè en consonància amb la reforma de la metodologia a l’ensenyament del cicle mitjà, ESO i Batxillerat, es preveu introduir canvis també en la selectivitat a partir de l’edició del 2024. Amb tot, el govern central ha deixat per després de les eleccions generals l’aprovació del reial decret que ha d’introduir els canvis. El nou model preveu menys proves (es triarà entre Història d’Espanya i Història de la Filosofia) i un dels seus objectius és homogeneïtzar l’estructura general de la prova i els criteris d’avaluació en els diferents territoris de l’Estat.

Nou alumnes de Formentera, gairebé la meitat que l’any passat, es presenten als exercicis, mentre a Menorca i Eivissa es mouen entorn al mig milenar amb 453 i 534, respectivament. A Mallorca, al marge del gruix de Palma (2.710), n’hi ha 615 a Alcúdia i Inca i 452 a Manacor i Sant Llorenç des Cardassar.

Enunciats en català i castellà

El que sí que serà novetat a les seus de la UIB per l’EBAU (Evaluació del Batxillerat per l’Accés a la Universitat) és que els exàmens es repartiran amb enunciats tant en català com en castellà, la qual cosa evita l’entrega del document per defecte en la llengua pròpia i que l’examinat hagi de demanar in situ la versió castellana. És una novetat motivada arran del recurs judicial en contra del que es feia fins ara presentat per l’entitat PLIS Educación. La Plataforma per la Llengua va manifestar dilluns capvespre en una reunió demanada d’urgència amb el rector de la Universitat, Jaume Carod, el seu desacord amb l’aplicació per part de la institució educativa de la demanda “del grupuscle de docents que vol castellanitzar l’educació”. Segons la vicerectora d’Estudiants, Carmen Touza, la decisió l’ha presa la comissió organitzadora de les proves arran del recurs judicials de PLIS: “Hem considerat que és el més adequat pel bon funcionament de les proves sense cap tipus d’incidències que afecti al desenvolupament dels alumnes durant els examens”. Touza ha confirmat que és la primera vegada que es fa.

Uns 250 professors formen part de l’equip de docents que vigilen per al correcte desenvolupament de les proves. Els exàmens seran avui, demà i dijous i els resultats provisionals es publicaran dia 14 de juny.

Graus més demandats

El director del secretariat tècnic d’accés a la universitat de la UIB, Joan Frau, explica que els graus universitaris més demandats són medicina i altres relacionats amb les Ciències de la Salut “com infermeria”, a més del de Física que en els darrers sis anys ha experimentat un increment “espectacular” de la nota de tall perquè un percentatge significatiu d’estudiants de fora “aposten per estudiar-lo aquí”.

Notícies relacionades >

06/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT