espanya

Comença la XIX cimera entre Espanya i Itàlia a Palma, la primera des del 2014

La lluita contra la pandèmia de coronavirus serà un dels assumptes principals inclosos en l’agenda d’aquesta cita

/JAVIER ABRIL


Aquest dimecret ha començat la XIX cimera entre Espanya i Itàlia a Palma, la primera des del 2014, amb els presidents Pedro Sánchez i Giuseppe Conte i diversos ministres.

El Palau de l’Almudaina acollirà fins al migdia les reunions bilaterals de feina per a defensar els objectius comuns a la Unió Europea. Els dos mandataris pretenen reforçar l’aliança entre els dos països per a defensar els seus objectius comuns a la Unió Europea. A les 12.00 hores participaran al minut de silenci amb motiu del 25N. A les 14.00 hores està previst que firmaran el document dels acords presos i després compareixeran en roda de premsa per explicar-los als mitjans.

La lluita contra la pandèmia de coronavirus, que ha castigat durament tant Itàlia com Espanya, serà un dels assumptes principals inclosos en l’agenda d’aquesta cita. La covid-19 ha condicionat les negociacions per a concretar la data i el lloc de la cimera, que li corresponia en aquesta ocasió fer-se a Espanya. Finalment es va decidir que tingués caràcter presencial i es va triar Balears per ser una de les comunitats amb menor incidència acumulada de contagis.

Segons les darreres dades oficials fets públics aquest dilluns, 23 de novembre, Balears té 212 casos per cada 100.000 habitants i només Canàries aconsegueix dades millors (74). Però s’han extremat totes les precaucions i la delegació italiana haurà de comptar amb proves PCR negatives per a poder entrar a Espanya. L’exigència de PCR negativa realitzada en les darreres 72 hores està en vigor des d’aquest dilluns per a tots els viatgers internacionals que arriben a Espanya procedents de països de risc i sense excepcions.

Espanya i Itàlia tenen intenció de reiterar la necessitat que els fons europeus acordats per a fer front a la covid-19 puguin ser una realitat de manera imminent. Aquest desig topa amb el bloqueig d’aquests fons i del pressupost comunitari 2021-2027 que estan liderant Polònia i Hongria com a protesta pel fet que la UE ha lligat la percepció de les ajudes al respecte de l’estat de dret, ja que ho interpreten com una amenaça cap a ells.

A l’espera de l’evolució de les negociacions, diversos socis europeus han expressat en els darrers dies la seva confiança que el mes vinent s’aconsegueixi superar aquest bloqueig. En aquest context, els dos caps de govern analitzaran l’agenda del Consell Europeu que se celebrarà a Brussel·les el 10 i 11 de desembre. A més, intercanviaran punts de vista sobre les mesures que continuen adoptant tots dos països per a frenar la segona ona de contagis del virus i sobre els seus plans de vacunació.

Sánchez i Conte van participar el passat cap de setmana en la cimera telemàtica del G-20 organitzada per l’Aràbia Saudita i tots dos van defensar un accés just i universal a les vacunes quan estiguin disponibles.

La situació que viu Canàries davant l’arribada massiva de migrants il·legals serà present igualment en l’agenda de la cimera, ja que Espanya i Itàlia son dos dels països més afectats de la UE per aquesta situació. En aquest sentit, pretenen reforçar el seu front comú davant el sistema de migració i asil comunitari.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Sessió constitutiva del Parlament de Catalunya, el pròxim divendres

El vicepresident del Govern en funcions de president substitut, Pere Aragonès, ha signat el decret de convocatòria

Homenatge de Defensa a Suárez, Gutiérrez Mellado i Carrillo

La ministra Margarita Robles ha lliurat plaques commemoratives als familiars dels homenatjats, i ha destacat la vàlua dels tres

Felip VI visita la SEAT per donar suport al seu compromís d’inversió

L'acte s'ha organitzat amb motiu del 70 aniversari de l'empresa automobilística

El pla anticovid per a Pasqua: reunions de quatre persones i mantenir el toc de queda a les 22h

El Ministeri de Sanitat recomana a les comunitats autònomes el tancament perimetral durant les vacances de Setmana Santa i desaconsella...