La Comissió dels Mercats i la Competència obre una consulta pública que convida a participar a tots els agents implicats en la gestió de residus perquè aportin informació
Imatge d'arxiu.
17La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha iniciat un procés pel qual s’obriria la porta a desfer el monopoli d’Ecoembes i Ecovidrio en la gestió dels residus d’envasos a l’estat espanyol. L’organisme estudia sobre les condicions de competència en el sector de la gestió de residus i per això ha obert una consulta pública que convida a tots els agents interessats que hi participin i aportin informació, segons assenyala en una nota de premsa.
La CNMC afirma que a l’estat espanyol “existeixen monopolis en la gestió col·lectiva dels residus d’envasos segons el tipus d’envàs”. L’organisme ha constatat l’especialització dels sistemes col·lectius de gestió segons tipologies de residus, derivant en “l’existència de monopolis de facto” per a cadascuna d’aquestes tipologies.
Aquest procés va arrencar amb el resultat de “l’informe relatiu al principi d’eficàcia nacional en els sistemes de gestió col·lectiva de residus” al juny de 2021 en què la CNMC sol·licitava l’aplicació de manera urgent a tot l’Estat l’autorització per permetre a les empreses productores de residus la seva gestió de manera col·lectiva. Aquest informe assenyala que Ecoembes gestiona el 70% de tots els ingressos vinculats a sistemes col·lectius de gestió de residus a l’Estat. I també afirmava que Ecovidrio és monopolista per als envasos de vidre, SIGFITO és monopolista per a residus d’envasos de productes agraris, SIGRE és monopolista en residus d’envasos de medicaments i AEVAE és monopolista en residus d’envasos de productes fitosanitaris i fertilitzants”.
La gestió de residus d’envasos “té gran rellevància tant pel seu pes econòmic com, particularment, pel seu gran impacte” mediambiental i la transició ecològica. Per aquest motiu, “resulta essencial“, assenyala la Comissió, que aquesta activitat “es realitzi en un entorn competitiu i que afavoreixi un funcionament del sector eficient, eficaç i innovador”. La Unió Europea apunta al fet que un major grau de competència podria permetre una major eficàcia en el compliment dels objectius d’economia circular, explica la CNMC.
Ara, la CNMC aposta per una consulta pública per aconseguir més informació als seus estudis. La consulta, que estarà oberta fins el 8 d’abril, pretén arribar al major nombre d’agents involucrats, com poden ser SCRAP-SIG, empreses envasadores i distribuïdores; administracions públiques, associacions empresarials o entitats ecologistes, entre d’altres que conformen en aquest àmbit, a la fi d’obtenir la seva visió sobre la gestió de residus d’envasos.
L’anàlisi de les respostes aportades servirà per a identificar elements susceptibles de millora, que es reflectiran en propostes de reforma de l’actual normativa de gestió de residus d’envasos.