X

Confirmen el primer cas de la variant òmicron a les Balears

El Govern vol enviar un missatge de tranquil·litat ja que els efectes, transmissibilitat i reacció a la vacuna d’aquesta variant estan encara en estudi

01/12/2021

Confirmen el primer cas de la variant òmicron a les Balears

L’OMS: “La variant òmicron és una crida d’atenció perquè els països accelerin la vacunació”

El laboratori de Microbiologia de l’Hospital de Son Espases ha confirmat aquest dimecres, mitjançant una prova PCR específica, un positiu de la variant òmicron del SARS-Cov2.

Segons una nota de la Conselleria de Salut, es tracta d’una dona que havia viatjat des de Sud-àfrica, un dels països on hi ha transmissió d’aquesta variant i dels quals el Ministeri de Sanitat ha establert restriccions per als viatgers, com la realització de proves de detecció i quarantenes de fins a 10 dies, tot i que els resultats siguin negatius.

La viatgera va arribar, junt amb altre acompanyant, en primer lloc a a l’aeroport de Frankfurt on se li va practicar una prova de detecció d’infecció activa, resultant totes dues negatives. Seguint el protocol establert per la Unió Europea, se’ls va deixar continuar el viatge fins la destinació final, que era Mallorca. Una vegada aterrats a Palma, i sense sortir de l’aeroport, efectius de Sanitat Exterior han procedit a realitzar de nou una prova d’antígens i en aquesta ocasió un dels dos passatgers ha donat positiu. Tots dos han estat traslladats a l’Hospital de Son Espases on se’ls ha realitzat una prova PCR específica per confirmar el llinatge del virus, donat que era un cas sospitós de pertànyer a la variant òmicron, hi han quedat aïllats.

Finalment, l’anàlisi ha confirmat que es tracta d’un cas positiu de la variant i ambdós, la persona afectada i el seu acompanyant –que ha donat negatiu- han quedat confinats.

La Conselleria de Salut i Consum vol enviar un missatge de tranquil·litat a tota la ciutadania, ja que els efectes d’aquesta variant estan en estudi, així com la seva transmissibilitat i resposta a les vacunes administrades fins ara contra la COVID-19. Les Illes Balears, en coordinació amb tota la resta d’administracions, fa una vigilància activa de tots els casos que es detecten a la comunitat.

Així mateix, es recomana mantenir totes les mesures de prevenció per evitar contagis, com les mascaretes (especialment en interiors), la distància i la neteja de mans.

Controls sanitaris d’entrada

El Ministeri de Sanitat ha implementat el sistema de gestió dels controls sanitaris d’entrada a Espanya enfront de la variant òmicron, i ha aconseguit només aquest cap de setmana controlar a prop de 275.000 viatgers.

En una nota de premsa, Sanitat ha informat que al sistema ‘Spain Travel Health’ (SpTH) ha incorporat les mesures de control sanitari incloses en la resolució de la Direcció General de Salut Pública publicada aquest dissabte al BOE, per a ampliar el control sobre la variant ómicron de la covid-19 a viatgers procedents dels set països declarats d’alt risc (Sud-àfrica, Botswana, Exwatini, lesotho, Moçambic, Namíbia i Zimbàbue).

A més, els contactes estrets de persones contagiades amb la variant òmicron, o sospitoses d’estar-ho, hauran de guardar quarantena, encara que estiguin completament vacunades. També els contactes d’infectats amb altres llinatges preocupants per a les autoritats sanitàries, com a beta i gamma, han d’aïllar-se.

Què és la variant Òmicron?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que la variant òmicron del virus de la COVID-19 té un risc global de propagació “alt”, per la qual cosa ha demanat als països que estiguin preparats per a les seves possibles conseqüències. En un informe tècnic dirigit als Estats membre publicat el passat diumenge, l’organisme sanitari internacional de les Nacions Unides ha avançat la possibilitat de “futures onades de COVID-19, que podrien tenir greus conseqüències, depenent d’una sèrie de factors”.

Aquesta variant ha obligat a restringir l’activitat social en diversos països europeus i a blindar les fronteres als vols procedents de països del sud d’Àfrica, on s’han detectat els primers casos. Han saltat les alarmes, però encara no hi ha indicis que la nova variant del coronavirus provoqui més casos greus de COVID-19 o amb símptomes diferents dels de ceps anteriors, tal com va destacar el passat diumenge el grup d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que estudia aquesta última evolució del SARS-CoV-2.

La variant òmicron ja es va detectar a Espanya aquest dilluns pel servei de Microbiologia de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid. Es tracta d’un viatger procedent de Sud-àfrica que es troba bé. L’Hospital madrileny ho va cofnirmar el mateix dia després de fer una anàlisi per “seqüenciació”: “Hem acosneguit posar a punt un procediment ultraràpid que ens permet tenir el resultat en el mateix dia”.

01/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris