X

L’OMS: “La variant òmicron és una crida d’atenció perquè els països accelerin la vacunació”

L'Organització Mundial de la Salut també assenyala que s'han de reforçar les mesures de prevenció: "Això no significa confinament, sinó mesures de salut pública"

01/12/2021

L’OMS: “La variant òmicron és una crida d’atenció perquè els països accelerin la vacunació”

Mèxic inicia la vacunació a menors d'entre 15 i 17 anys sense comorbiditat, sense problemes de salut crònics. Foto: EFE

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat als països “accelerar la vacunació” perquè encara hi ha molts països del primer món on no passen del 55-60% de la cobertura: “Pensem que les vacunes continuaran protegint contra la malaltia greu, com han fet amb altres variants, però hem d’estudiar si perden una mica d’efectivitat”, ha explicat la doctora Soumya Swaminathan, científica en cap de l’OMS, la qual ha assegurat que la variant òmicron “és una crida d’atenció perquè els països accelerin la vacunació”.


La vacunació sense cita repunta a les Illes

L’organisme, després de celebrar aquest dimecres una assemblea extraordinària, ha destacat que “no hi ha indicació que suggereixi que les vacunes no vagin a funcionar” davant noves variants com la òmicron, però “fins i tot si se’n redueix l’efectivitat, les vacunes salvaran vides“, ha dit la doctora Maria Van Kerkhove, epidemiòloga en cap de l’OMS.

L’OMS ha intentat tranquil·litzar al món davant la variant òmicron, que de moment s’ha reportat almenys a 23 països, recordant que la delta encara representa més del 99% de casos de covid-19 a tot el món i assenyalant que han de reforçar-se les mesures de prevenció front les dues variants. “El que està provocant l’augment de casos no és només per les noves variants. Són les reunions socials i l’ús inapropiat de mesures de precaució com l’ús de màscares. Demanem a tots que prenguin mesures per a reduir la seva exposició al coronavirus”, ha dit Kerkhove.

En aquest sentit, l’epidemiòloga en cap ha reiterat que “estem en plena pandèmia i continuarà havent-hi noves variants perquè el coronavirus circula”. Kerkhove ha assenyalat que “no és tracta només de vacunar” sinó que “cal prendre mesures per a frenar la transmissió” i per això ha remarcat que “el confinament” no és tampoc l’eina més adient sinó més bé “executar mesures de salut pública”.

Sobre el potencial d’òmicron de tenir una major capacitat de transmissió o de causar episodis de covid més greus, els experts de l’OMS han indicat que encara es torbarà dies analitzar la informació que s’està recollint als països on s’ha detectat aquesta variant i establir-ne les característiques.

Aquesta informació “ha de continuar arribant a nosaltres, sense que els països siguin penalitzats per compartir informació”, ha afegit Kerkhove, en al·lusió al fet que Sud-àfrica i Botswana han vist la suspensió dels seus enllaços aeris amb bona part del món després de ser els primers a reportar casos de la variant òmicron. “Les prohibicions de viatge poden entorpir la investigació, necessitem que els reactius i altres components de laboratori es moguin lliurement”, ha assenyalat la científica en cap, Soumya Swaminathan.

El director d’Emergències Sanitàries de l’OMS, Michael Ryan, també ha compartit la mateixa opinió que les seves companyes: “Es poden fer coses per a reduir el risc en els viatges: test a la sortida, test a l’arribada, quarantenes… Hi ha moltes opcions que no arriben a la prohibició generalitzada. Hi ha contradiccions en les prohibicions de viatge. No afecten els ciutadans del país. Epidemiològicament no tenen sentit. És que al virus li importa el teu passaport? Li importa la teva nacionalitat o si ets resident al país? Veiem països a l’Àfrica sense un sol cas d’òmicron amb prohibició de viatge i altres on sí que hi ha transmissió que no tenen la prohibició. No té lògica des del punt de vista epidemiològic”.

01/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris