Paral·lelament, tres pacients de la clínica d'Eivissa han presentat reclamació judicial contra la financera Pepper
Desenes de persones feren cua a l'octubre davant la clínica d'Avingudes de Dentix a Palma per obtenir informació sobre els seus tractaments després de la fallida de l’empresa
15Malgrat la compra de bona part de les clíniques de Dentix pel grup inversor Advent (62, entre les quals la de Palma Avingudes però no les de Menorca i Eivissa), la fallida del grup dental no ha deixat de generar tensió entre els treballadors i pacients. Uns, acomiadats amb un ERO i amb el pagament de nòmines endarrerit; i els altres, amb tractaments pagats però sense resoldre. El dimecres 10 de febrer havia de començar una vaga indefinida del personal que no ha cobrat les nòmines des del novembre, poques setmanes després que Dentix entrà en concurs de creditors, però finalment, el compromís de pagament d’aquests sous pendents, ha fet que l’aturada hagi quedat suspesa.
Concurs de creditors
Només a través de l’organització balear de defensa dels consumidors de Balears, CONSUBAL, 346 pacients de Dentix ja han demanat la inclusió com a creditors dins el concurs de liquidació per a què els tornin els doblers dels seus tractaments inacabats. Mentre la resolució del procediment de reconeixement de crèdit no arriba, el client pot veure’s enfrontat però a la situació d’haver de fer front a les quotes compromeses pel finançament per avançat del servei contractat. Per aixo és important resoldre el contracte.
El cas de Facundo
Facundo va pagar de bades prop 2.000 euros per un tractament d’ortodòncia pel seu germà que per mor del coronavirus primer, i pels problemes econòmics de Dentix després, va quedar suspés i inacabat. “Des que esclatà l’epidèmia, i amb l’excusa de l’adaptació a la nova situació sanitària ja no varen atendre ningú tret que fos per algun assumpte puntual”, diu Facundo tot explicant que quan s’acostava la data d’una cita rebia una telefonada amb què la cancel·laven amb l’argument de la crisi COVID. Lamenta també aquest jove de Palma que la companyia proposà a “molts de clients” signar un document conforme renunciaven al tractament, fet que els deixà sense possibilitat de reclamar. Ell però no ho va fer: “jo vaig demanar l’historial mèdic del meu germà i vaig presentar una queixa a la Direcció General de Consum per, posteriorment, enviar un burofax a l’entitat que havia finançat el tractament reclamant que se’m deixàs de cobrar les quotes i que se’m tornassin els doblers pagats de més”.
Facundo va actuar correctament
Ho confirma l’advocat Rafael Lucero del bufet Vorlegal per qui un any de suspensió de tractament ja justifica de sobres la suspensió del contracte i el conseqüent dret a reclamar les quantitats indegudament abonades tant davant la companyia com l’entitat financera que les hagi pogut avançar. “Un tractament dental requereix d’una continuitat per a què sorgeixi efecte i, sobretot, per no sotmetre al pacient a perjudicis que no té perquè suportar”, explica Lucero que ja ha presentat una demanda judicial col·lectiva contra la financera Pepper en què s’inclouen tres pacients de la clínica de Déntix a Eivissa. Estam parlant d’una reclamació fora del concurs de creditors, procediment que tot i cercar resoldre el màxim de deutes pendents no serveix per recuperar tot el que es vol recuperar.
Reclamació per negligència mèdica
Una altra línia d’actuació judicial en relació a la fallida de Dentix i el seu efecte sobre tractaments en curs, és la reclamació per negligència mèdica, “sobretot per la falta d’una correcta planificació del tractament del pacient que obliga a rectificar-lo i suposa una pèrdua de temps i, fins i tot, l’eventual fracàs de la resolució del problema”, apunta aquest misser madrileny especialitzat en litigis de l’àmbit sanitari. Aquesta via de reclamació s’adreça a la companyia asseguradora de la companyia que presta el servei i que n’és valedora de la responsabilitat civil amb la finalitat d’obtenir una indemnització per danys i perjudicis, així com que et paguin el que t’ha costat corregir o complementar el tractament realitzat indegudament.
A Facundo la segona opinió d’un dentista li ha assenyalat “errors” en l’ortodòncia de Dentix al seu germà que fan el cas susceptible d’una possible ampara legal per negligència. Ell però no es veu com un dels principals perjudicats: “he conegut moltes persones que ho tenen molt pitjor tant pel que fa als doblers com a la salut… persones a qui estaven fent un implantament que va quedar a mitges o amb punts a la boca sense retirar…”, conclou.
Després de la reobertura de part de la xarxa de clíniques, Dentix, ha apuntat que es posarà en contacte de manera progressiva amb tots aquells pacients amb tractaments pendents tot i que també ofereix la possibilitat de contactar amb ells a través del telèfon gratuit 900 83 50 10.