X

Palma informatitza el sorteig de meses electorals a la cerca d’un repartiment més just d’escollits

Per primera vegada es canvia un procediment de càlcul que penalitzava els llinatges començats per M i P, els més habituals a la ciutat

12/04/2023

Palma informatitza el sorteig de meses electorals a la cerca d’un repartiment més just d’escollits

8

Dit a l’engròs, la selecció de les persones que han de formar part de les meses electorals es fa amb l’aplicació sobre el cens electoral d’un tant per cent a l’atzar que determina el llinatge a partir del qual se’n fa la tria. Fins ara, a Palma, es feia un únic càlcul que servia per conformar la composició de totes les meses. Com que els llinatges començats per M i P són els més comuns a la ciutat, la probabilitat estadística feia que, al cap i a la fi, en fossin els ciutadans portadors, Martínez, Pérez i d’altres, els que passaven la llarga jornada electoral a cadascun dels col·legis electorals.

Però aquest 2 de maig – data prevista pel sorteig- la cosa canvia: hi haurà tants de càlculs com meses; això és, 433 per triar els 3.896 integrants entre titulars (3) i suplents (2). El canvi en el sistema obeeix a què farà la feina el programa informàtic TAO de gestió d’habitants d’ús comú entre les administracions públiques locals.

“La informatització del sorteig permet generar més variables”, ha explicat el portaveu municipal, Alberto Jarabo, tot i reconèixer que tampoc “estam davant la panacea” perquè la realitat social continua sent la de la preeminència arreu de cognoms amb inicials M i P. Com a mínim, però, hi ha més possibilitats – tantes com meses sortejades- que si són les teves, no surtis escollit.

És la Junta Electoral Central que va recomanar a Cort el canvi per deixar enrere l’extracció de dins una borsa i amb la Sala de Plens d’escenari d’una entre 100 bolles corresponents a cadascun dels punts percentuals, de l’1 al 100 % que sortien de punt de partida per la, per més d’un, temut procés selectiu.

12/04/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT