X

Crida ciutadana per localitzar invertebrats marins en aigües balears

Aquestes espècies tenen un paper fonamental per mantenir el bon estat dels ecosistemes marins

27/06/2021

Crida ciutadana per localitzar invertebrats marins en aigües balears

32

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha demanat aquest dissabte la col·laboració ciutadana per localitzar invertebrats marins, com nacres i llamàntols, amb la intenció de completar informació disponible sobre aquestes espècies que constitueixen indicadors de l’estat dels ecosistemes.

“Ara que ve el bon temps, si et trobes amb alguna de les espècies de les fotografies, fes-nos-ho saber”, ha animat la Conselleria al costat d’imatges d’un caragol de mar (“corn”), un llamàntol, corals, nacres, cigarres i cranca, entre altres.

Els invertebrats marins són una part molt important de la biodiversitat del Mediterrani perquè tenen un paper fonamental per mantenir el bon estat dels ecosistemes marins, ha explicat Medi Ambient. Molts d’ells estan en perill, raó per la qual el departament autonòmic demana l’ajuda ciutadana per comptar amb més informació sobre la seva presència.

El Servei de Protecció d’Espècies demana informació si es troben “corns”, els cargols de mar de major grandària del Mediterrani, catalogada com a vulnerable; llamàntols (Homarus gammarus), espècie amenaçada per la captura il·legal; i madrèpores mediterrànies (Cladocora caespitosa), un coral que habita entre els 5 i els 25 metres de profunditat.

També demana informació sobre el gasteròpode vulnerable “tenassa” (Demproma llebeig), la nacra (Pinna nobilis) i la nacra rugosa (Pinna rudis), la cigarra de mar (Scyllarides latus), la “cranca” (Maca squinado), el coral (Corallium rubrum) i la gorgonia vermella (Paramuricea clavata).

Aquestes espècies sovint representen una font vital d’aliment per a altres espècies, participen en el control biològic de les poblacions, són filtradores o proporcionen hàbitat i refugi a altres animals.

Medi Ambient posa com a exemple que, gràcies a la col·laboració amb SEU_BirdLife, per mitjà del projecte ARES, i amb Observadors de la Mar, en la detecció de nacres (un gran mol·lusc endèmic del Mediterrani), ha estat possible recopilar dades a poc a poc d’aquesta espècie que està en perill crític per un episodi massiu de mortaldat, i els únics exemplars de la qual vius estan en constant observació.

“La implicació ciutadana és fonamental per a completar la informació”, recalca la Conselleria, que demana que, en cas de veure algun exemplar dels animals indicats, s’informi el Servei de Protecció d’Espècies, per mitjà del correu especies@dgcapea.caib.es o del 606875244.

27/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT