X

Criptomonedes: guardar els doblers davall del matalàs en l’era digital

Fora del control de bancs i estats, les monedes virtuals són una alternativa de risc al sistema financer tradicional

30/12/2021

Criptomonedes: guardar els doblers davall del matalàs en l’era digital

18

“És com tornar al passat, quan la padrina guardava els doblers davall del llit perquè no es fiava del banc”. Així és com molts usuaris de criptomonedes defineixen aquesta inversió d’alt risc, que cada dia guanya més adeptes. Les “cripto” no es poden tocar, no tenen imprès l’escut de cap estat ni la cara de cap rei, però volen per les xarxes amb prop d’un miler de segells diferents. La primera va ser la Bitcoin. Creada el 2009, continua essent la més utilitzada una dècada després. La segueix l’Ether, de la plataforma digital Ethereum, que ha patit un boom en els vuit darrers mesos.

El mallorquí Toni Cardell n’és un dels miners a les Balears. Ha invertit una bona quantitat d’euros a muntar uns ordinadors a casa que li fan la feina de “fabricar” aquestes monedes. “Sempre m’havia atret. Fa un any un amic alemany em va mostrar això de la mineria i em va semblar molt interessant. Em permetia entrar en aquest món amb certa segurerat de recuperar part de la inversió feta en cas de no anar bé”, explica a IB3 Notícies. “Enlloc de gastar en criptomenedes, ho vaig fer en un hardware que les crea. Com a miner, l’únic que he de fer és engegar una màquina, un ordinador, i deixar-lo encès perquè faci feina. Res més”. En llenguatge col·loquial, ell i un grup de persones, que no es coneixien però que estan connectades a la mateixa plataforma, cerquen un número secret, aleatori, el verifiquen i si la comunitat virtual els dona l’ok, el registren com a moneda i passen al següent bloc. Cada moneda verificada és un guany per a ells.

A l’altra banda, els usuaris, les persones que inverteixen en monedes virtuals… Assegura Roberto Marín, gerent de la botiga d’assesorament GBCT Finance de Palma, que la pandèmia ha impulsat el negoci i n’ha diversificat el perfil de client. “Abans era sobretot masculí. Ara ve gent molt jove i també gent gran, de 70 anys, aconsellada pels seus nebots o els seus nets. Entren amb un bitlletet de 500 euros i es volen obrir una cartera perquè veuen que la rendibilitat és més ampla que al banc”. “Sempre recomanam productes segurs, de llarg recorregut, com Bitcoin o Ethereum, encara que a primera vista semblin menys rendibles”.

La franquícia GBTC Finance va aterrar a les Illes al març i ja té una trentena de clients fidelitzats, a banda dels que van entrant i sortint. “És un mercat que està en bolquers, a punt d’explotar, i la gent ho comença a veure”, afirma el gerent. En números, i tirant a la baixa, calcula que una inversió inicial amb bitcoins es pot arribar a duplicar en un any; si una persona obre una cartera amb 3.000 euros, en 12 mesos en pot tenir 6.000. “També pot perdre doblers, no hi ha res segur en aquesta vida, però quedar a zero és molt difícil, no passa mai”, afirma Marín.

20 CAIXERS AUTOMÀTICS PER TREURE BITCOINS A LES ILLES, 150 A TOT L’ESTAT

En el darrer any, s’ha duplicat a Espanya el nombre de persones que fan servir criptomonedes, actualment un 10% de la població, amb les Balears en la mitjana. Ho afirma l’economista i professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Pau Montserrat, qui assegura que, al final, les “cripto” i les monedes de curs legal conviuran. “Ara per ara són més una inversió que una forma de pagament, encara que ja hi ha targetes de crèdit que converteixen, per exemple, els bitcoins en euros. Però no és molt comú, ja que pagues en temps real i el valor de la moneda és molt variable. Però, al final, s’estabilitzarà i seran un complement a les monedes de curs legal… L’efectiu desapareixerà”.

A banda de futurismes, Montserrat insisteix en la necessitat de tenir cultura financera per invertir en aquest negoci. “Hi ha gent que no en sap i s’hi tira de cap. Les criptomonedes no estan fetes per convertir-te en milionari, et pots arruïnar. Les hem de veure, si volem, com un nou actiu privat, com una petita part de les nostres inversions, tan petita que no ens arribi a treure la son”.

Bancs i estats se senten amenaçats i atrets a parts iguals per aquest corrent alternatiu. “No els agrada, però si el fenomen es converteix en massiu els bancs s’hi sumaran. El BBVA, per exemple, ja és un dels accionistes de Coinbase, una plataforma de compravenda de criptomonedes”. El Santander i Caixabanc també hi han ficat la poteta.

30/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT