X

Cuidem-nos, la clau contra fatiga de la pandèmia

Els experts aconsellen estonetes de sol, fer esport i substituir les pantalles per llibres abans d'anar a dormir

09/11/2020

Cuidem-nos, la clau contra fatiga de la pandèmia

/EFE

Cuidem-nos. Aquesta és la clau contra fatiga de la pandèmia. Cuidem-nos amb estonetes de sol, sustituint pantalles per llibres i acceptant el dol per tot allò que ara no podem fer.

Després de conviure vuit mesos amb el coronavirus i haver experimentat canvis radicals en els nostres hàbits de vida, un alt percentatge de la població sofreix ja fatiga pandèmica, una sensació de fastig, tristesa i neguit a la qual es pot plantar cara, segons els experts, amb hàbits de vida saludables, una “desintoxicació” del consum d’informació i noves motivacions.

El psicòleg Enric Valls, especialista en salut mental i educació, assenyala a Efe que aquesta sensació arriba per “l’impacte que estan causant en nosaltres tots aquests mesos de confinament i mesures restrictives”, i és “una rosca que s’estreny cada vegada més” i “deriva en una sensació d’apatia, desmotivació, esgotament mental i tristesa”.

Per a la psicòloga clínica especialitzada en gestió emocional Gracia Vinagre, a més aquesta tristesa arriba després d’una acumulació d’estrès que ja no som capaços de gestionar.

“Estem experimentant un dol” perquè “ens hem allunyat de molts hàbits que ens feien feliços” i “tenim la sensació que no els recuperarem i perdem una mica l’esperança”, explica.

En les seves consultes, aquestes sensacions es transformen en ràbia, tensió, en “estar cremat”, qüestionar-se les mesures de seguretat, i deriven en “problemes per a concentrar-se, pensaments negatius, aïllament, irritabilitat i agressivitat, pensaments de futur catastrofistes”, i fins i tot problemes greus d’ansietat.

Els psicòlegs aconsellen una sèrie d’hàbits per a fer front a aquest problema, ja que és necessari reconèixer que s’està patint i saber que sí que hi ha eines que es poden aplicar a nivell individual.

Hi ha una sèrie de pautes, segons Valls, que ens poden ajudar i que passen per menjar de manera saludable evitant l’alcohol i el tabac; dormir almenys set o vuit hores i fer-ho sense estar pendents de les pantalles del mòbil, la tauleta o la televisió en el llit.

Aquest tipus d’hàbit, d’adormir-se mirant la pantalla del mòbil o la televisió, “fa que el cervell interpreti que és de dia i et fa estar més actiu perquè s’altera la segregació de la melatonina, l’hormona inductora del somni, i t’espavila i t’impedeix descansar correctament”.

Segons Enric Valls, llegir un llibre o escoltar música abans de dormir ens ajudarà a tenir major qualitat del somni i, en conseqüència, a reduir el nivell d’estrès i cansament.

Sobre la saturació informativa, el psicòleg aconsella veure només una hora de notícies, preferiblement al migdia perquè “si són catastrofistes poden generar més insomni i preocupació”.

També és necessari fer esport o caminar uns 30 minuts al dia perquè “desconnectes, alliberes dopamina”, que millora l’humor i la motivació; parlar-se a un mateix amb amor i respecte, i convèncer-se que “això és temporal”, que un pot “contribuir a sortir d’aquesta situació” i que pot adaptar-se, i parlar amb la família i els amics sobre els sentiments i les emocions.

Gracia Vinagre aprofundeix en la necessitat d’estar a l’aire lliure i, especialment, a prendre el sol; la tardor, explica, “és una època que ja de per si mateix comporta un canvi important en el nostre estat d’ànim, amb el canvi d’hora i la disminució de les hores de llum”.

Això, ara, es veu agreujat: “Estem en una situació nova, amb estrès i ansietat” i el nostre cos, afegeix la terapeuta, “està preparat per a gestionar-lo a curt termini” però ara “no sabem quan acabarà i l’estrès s’està cronificant”.

“Ens han llevat tantes llibertats, ens han llevat tantes coses de la nostra vida que costa molt acceptar-ho”, segons Vinagre, qui aconsella que davant això “podem fer com en la primera onada, ser conscients que les mesures van tenir repercussió positiva i si les posem en marxa seran efectives”. Ara, afegeix, “estem entrenats i ho farem de manera més fàcil”.

Per a superar aquest “cansament pandèmic”, l’experta advoca també per reduir l’estrès que vingui per altres vies; portar una vida més pausada i tranquil·la; fer coses que ens agradin dins d’un espai segur i del nostre recolliment; vigilar la informació que consumim i fer una cosa nova, que ens motivi, que ens tregui de la rutina i ens motivi.

Sobre els nins, els qui s’adapten molt fàcilment als canvis i a aquesta situació, l’experta aconsella donar-los més afecte, fer-los sentir-se estimats i “multiplicar a casa els petons i les abraçades”.

09/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris