X

‘Cul de Sac’, una distopia que explora els límits dels ideals

L'obra de teatre, escrita per Joan Tomàs Martínez i dirigida per Mar Fiol, ha estat de residència artística al Teatre Sans

30/09/2023

‘Cul de Sac’, una distopia que explora els límits dels ideals

Leire Giral

Una història sobre la gentrificació, el turisme i la venjança contada a través de les veus de dues dones que es prenen la justícia pel seu compte i exploren els límits dels seus ideals. És el leitmotiv de “Cul de Sac”, una obra escrita per Joan Tomàs Martínez, guanyador del Premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona d’enguany, i dirigida per Mar Fiol. El projecte va néixer el 2020 com un microteatre. Després de reescriure i madurar l’obra, l’equip ha estat dues setmanes de residència artística al Teatre Sans en col·laboració amb el Teatre Principal per donar cos a l’espai sonor i als personatges. Ara cerquen finançament per aixecar l’obra.

“Cul de Sac és una distopia no molt llunyana que parla de la gentrificació, la turistificació i els límits dels ideals. L’aposta forta són dues dones que es demanen si tot és vàlid per defensar uns ideals”, explica Mar Fiol, directora de l’obra. “Totes dues reaccionen davant una situació injusta que les oprimeix”, comenta Núria Fiol, actriu que participa del projecte. “Ha passat alguna cosa que els ha robat un temps que no tornarà i senten revenja”, afegeix Núria Sbert, també actriu que completa l’elenc artístic. Personatges complexos i plens de contradiccions. “És un joc de poder i dins elles hi ha llums i ombres”, afegeix Núria Fiol. “Té tot el que m’agradaria com a públic i també allò que m’agrada com a actriu: l’obra entra al joc de què cal contar i com fer-ho”, afegeix Sbert.

‘Cul de Sac’ parteix de la paraula, però en ella dialoguen tots els elements escènics. La residència artística ha servit per polir personatges i espais sonors, però encara queda pendent la creació dels elements audiovisuals. Una història sobre dones, contada i dirigida per dones. Perquè amb “Cul de Sac”, Mar Fiol s’estrena en la direcció. “Hi ha molts directors i poques directores i també està bé que les posades escèniques puguin passar pel filtre d’una dona”, sentencia.

30/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris