Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Trump està immers en una frenètica agenda final per intentar donar la volta a les adverses enquestes d'intenció de vot
Totes les mirades estan posades als Estats Units, on aquest dimarts se celebren les eleccions presidencials i on la mobilitzacio ciutadana en serà la clau. Els dos candidats s’han llançat fins al darrer minut a una frenètica cursa per acabar de convèncer els votants indecisos en un país totalment dividit entre els partidaris i els detractors de l’actual president, Donald Trump.
L’expresident Barack Obama ha demanat el vot pel qui fou el seu vicepresident durant els vuit anys que va ocupar la Casa Blanca. Donald Trump està immers en una frenètica agenda final per intentar donar la volta a les adverses enquestes d’intenció de vot, que s’inclinen clarament cap a seu rival demòcrata, Joe Biden. En les darreres 24 hores ha celebrat actes a Michigan, Iowa, Carolina del Nord, Geòrgia i ha tancat la jornada maratoniana a Florida. La campanya electoral dels Estats Units ha entrat en les seves darreres hores abans de les votacions de demà.
Tot i l’avantatge de Biden en les enquestes, el sistema electoral americà pot fer que qui rebi més vots no en sigui el president. És el que va passar fa quatre anys en els comicis que van enfrontar Trump amb Hillary Clinton, que tot i treure 3 milions més que el seu rival, en el vot popular va acabar perdent les eleccions. L’elecció del president nord-americà és per sufragi indirecte. El guanyador final el determinen els electors triats a cada estat i el candidat que s’imposa a cadascun s’endú tots els electors d’aquell estat. Això acaba donant més importància a uns estats més que a d’altres. Són els anomenats estats frontissa, que s’han decantat per un partit o un altre indistintament al llarg de la història. Florida, Ohio o Pennsilvània són tradicionalment clau per l’important nombre d’electors que està en joc.
I enguany serà decisiu el vot anticipat. Més de 93 milions de persones ja han emès el seu vot, cosa que equival al 67% de la participació total de l’any 2016. Trump, de fet, és un dels ciutadans que ja ha dipositat el seu vot. L’actual president va votar a Florida, un dels estats que pot decantar la presidència i on també s’han bolcat els demòcrates amb actes finals Jill Biden, esposa del candidat demòcrata, i de l’expresident Barack Obama.
Els ulls de tot el món estan pendents del que passi demà en unes eleccions que poden significar el punt final al mandant de Trump, marcat pels conflictes racials, les guerres comercials i la gestió del coronavirus, o 4 anys més del republicà al capdavant de la primera potència mundial.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina