Nit+de+Curts%3A+Ben%2C+El+instante%2C+Sacrifici+i+Guaret

08 10 2024

Nit de Curts: Ben, El instante, Sacrifici i Guaret

Dimarts, 8 d’octubre, estrenam a IB3 Televisió la secció Curts, amb l’emissió de 4 curtmetratges illencs: “Ben”, “El instante”, “Sacrifici” i “Guaret”

BEN

I si el balcòning fos un esport d’altura? Miki Durán planteja aquesta pregunta en el curtmetratge ‘Ben’.

Aquest curtmetratge basa la seva creativitat en un problema real que afecta concretament l’illa de Mallorca. Any rere any milers de joves estrangers arriben a Mallorca, concretament a Magaluf, a la recerca d’unes vacances de somni de baix cost. Però, una famosa minoria venen amb altres intencions que, per desgràcia, tots coneixem: fer balcòning.

Malauradament, el balcòning és una xacra que va associada a un tipus de turisme del tot inclòs, que afecta especialment una zona de Mallorca a la qual des de fa molts d’anys, s’intenta canviar la imatge i donar-li un altre aspecte. Però aquest 2022 s’ha demostrat que aquest problema continua viu i, des del punt de vista d’un mallorquí, crec que ja n’hi ha prou, ja que la imatge que genera el balcòning cap a Mallorca és devastadora i no és tan ràpida de fer desaparèixer pels casos que s’hi continuen repetint any rere any.

El director del curtmetratge, Miki Durán, planteja aquesta pregunta… Què atreu joves turistes britànics a venir a Magaluf per jugar-s’hi la vida botant des del balcó de la seva habitació? Adrenalina, inconsciència, embriaguesa o hi ha un motiu ocult que desconeixem la resta de gent? Aquesta pregunta sense resposta va ser l’inici per crear aquesta història tan arrelada per desgràcia a les Illes Balears. Òbviament, es tracta d’un curtmetratge en clau de comèdia, humor negre, però amb un missatge molt seriós i urgent. En cap moment vull menysprear el turista anglès, només vull incidir en el problema del ‘balcòning’ i d’un tipus molt concret de turista que denigra la imatge de Mallorca fent aquesta pràctica tan absurda. Crec fermament que per tractar un tema seriós a vegades cal fer-li la volta i ridiculitzar-lo, d’aquesta manera la persona que s’hi sent al·ludida pot veure el problema des d’una perspectiva diferent i entendre la gravetat de l’assumpte.

Dirigida i amb guió de Miki Durán, amb els actors Alex Galeote, Julie Nash, Chris Groves i Alexandre Ayres.

El curtmetratge Ben, va ser galardonat amb el Premi Ciutat de Palma 2024 com a millor curtmetratge. Candidat als premis Goya 2024 i inscrit als premis Oscars 2025.

Recupera el curtmetratge ‘Ben’ al nostre servei IB3 a la carta: https://ib3alacarta.com/play/tv/ben

Miki Durán és un realitzador de publicitat i director de cinema. Ha estudiat direcció cinematogràfica a Bande a Part i ha complementat els seus estudis en Septima Ars, especialitzant-se en muntatge de cinema. La seva carrera l’ha desenvolupat en el món de la publicitat treballant en agències de renom com son Leo Burnett, DDB, Havas, McCann, Isobar, TBWA, VCCP entre altres. En elles ha estat al capdavant com a realitzador d’algunes de les marques més prestigioses del món com Nike, L’Oreál París, Endesa, Air Europa, A nitty, Vanish, Navidul i TikTok. A part de la seva faceta com a realitzador, també ha dirigit i guionitzat un curtmetratge, “Annie” una història de ciència-ficció que ha obtingut mes de 30 seleccions i que ja compta amb sis premis internacionals. El seu darrer projecte, “Racinghood”, ha estat un llargmetratge documental sobre una nena pilot de karts de 10 anys que somia amb ser pilot profesional, i està disponible al nostre servei A la carta.

EL INSTANTE

Marcos Cabotá dirigeix aquest interessant curtmetratge de 25 minuts de durada i rodat íntegrament a Mallorca. El curt està protagonitzat per Manuela Velasco i compta amb la participació d’IB3 Televisió.

El Instante ens conta la història de Nora, una jove de 16 anys que viatja amb el seu amic Leo a un lloc on espera retrobar-se amb una persona molt especial per a ella. En el camí explorarà els seus records i aprendrà a comprendre els seus sentiments.

Un curtmetratge reflexiu i profund que ens farà gaudir d’una bona estona i en el què les localitzacions a Mallorca són essencials. La Seu de Palma, Costitx o el Planetarium són alguns dels llocs triats per situar aquesta commovedora història. Disponible al nostre servei IB3 a la carta: https://ib3alacarta.com/play/tv/elinstante

SACRIFICI

Mabel Rivera és la protagonista d’aquest film dirigit per Sofía Martell i Lluís Prieto, una història que gira al voltant de Victoria, una cambrera de pis. La pel·lícula narra el seu darrer dia de feina abans de jubilar-se, un dia en què es sent diferent, i en el que el passadís de l’hotel es convertirà en el camí cap a la seva llibertat.

Aquest viatge oníric de la protagonista permetrà a l’espectador endinsar-se en aquest món, on podrà completar, de manera lliure, la proposta narrativa de l’obra. Un curtmetratge avantguardista, incòmode, artístic, i que aborda temes complexos, però extremadament urgents, com la transformació del paper de la dona en la societat, el concepte de sacrifici vinculat al gènere femení, i alhora l’exercici d’ocultació que s’ha fet del mateix, la invisibilitat laboral com a acte de violència, o els patrons patriarcals instal·lats en la nostra societat.

Mabel Rivera, guanyadora d’un Goya, és la dona que fa el paper de Victoria, però Victoria som tots, sobretot les netejadores, les dones de fer net, les mares que es fan càrrec de la llar, les cuidadores, i totes les dones que tenen la necessitat de desprendre’s dels patrons que les han determinat i condicionat durant la seva existència, i durant segles en la nostra societat. Un cant a la ruptura amb el sacrifici de gènere.

“Sacrifici” és el primer curtmetratge de la productora mallorquina Espaitemps (“Mòpies”, “Treufoc”, “Mai neva a Ciutat”, “Desconeguts”...) que torna a apostar per la innovació i les noves narratives en els seus formats. Guanyador del premi a millor curtmetratge a l’Evolution International Mallorca Film Festival 2022.

No et perdis aquest curtmetratge: https://ib3alacarta.com/play/tv/sacrifici

GUARET

‘Guaret’ de Josep Alorda, produït per Carlos Bover, és una adaptació de l’obra teatrar de Pedro Mas sobre la figura de Damià Huguet.

Pedro, fill de mare burgalesa i pare mallorquí, troba consol a l’obra de Damià Huguet. Els poemes d’Huguet permeten recordar el seu pare i connectar-se amb les seves arrels, tot i que no entén completament les paraules en mallorquí. Aquesta experiència impulsa Pedro a buscar la seva identitat, explorant temes de paternitat, masculinitat i “mallorquinitat”. A través de la poesia, Pedro qüestiona els seus sentiments i s’embarca en un viatge d’autodescobriment.

Acaba de guanyar el premi Art Jove per finançar el seu pròxim projecte. I a l’Atlàntida Mallorca film Fest va tenir una menció especial.

Aquest dimarts 8 d’octubre, a partir de les 22.15 hores a IB3 Televisió i a la plana web en directe.