X

David Beriáin i Roberto Fraile, dos grans reporters en conflictes armats

Han estat assassinats a Burkina Faso, prop de la frontera amb Benín, mentre rodaven un documental sobre la caça furtiva

27/04/2021

David Beriáin i Roberto Fraile, dos grans reporters en conflictes armats

David Beriain i Roberto Fraile. / Foto: EFE/ Discovery Max/Jm García

Els reporters David Beriáin i Roberto Fraile, especialitzats en conflictes armats, han mort a Burkina Faso mentre gravaven un documental sobre caça furtiva, un dels seus treballs sota la productora 93 metros.

David Beriáin (Artajona, Navarra, 1977) era director de la productora al costat d’Adriano Morán, que ha contat avui horabaixa a l’agència Efe, que hi treballava habitualment el càmera Roberto Fraile: “Feien els reportatges més difícils de tots. Ja veus a on els ha agafat això. Es ficaven fins a la gola del llop per a aconseguir el que no aconseguia ningú més“. “El que ha aconseguit David i les persones que li han acompanyat no ho ha fet ningú en el món. Els programes de ‘Clandestino’… Hi ha coses inaudites. Va estar nominat als EMI l’any passat. És una persona absolutament reconeguda a nivell internacional”, comenta emocionat Morán.

I prossegueix amb Roberto, “la mà dreta de David”: “Era el mateix, era càmera, però també periodista de conflictes, i els dos havien estat en totes“.

Beriáin va dirigir ‘El Ejército Perdido de la CIA‘, ‘La Vida en Llamas‘, ‘Amazonas Clandestino‘ o ‘Yasuní‘, ‘Genocidio en la Selva‘, i com ha destacat Morán, ‘Clandestino‘, una sèrie que va emetre el canal Discovery, que ha lamentat la desaparició del periodista navarrès. “Amb una llarga i destacada trajectòria periodística, David Beriáin es va unir en 2014 a la família Discovery, convertint-se en un dels referents periodístics en televisió més valorats i reconeguts tant dins com fora de les nostres fronteres”, ha assegurat el canal de televisió en un comunicat de premsa sobre el reporter.

Beriáin, a través de la seva productora 93 metros, ens ha deixat una obra documental extraordinària. Creador de la sèrie ‘El Palmar de Troya‘ i la recentment estrenada ‘Palomares‘, estava treballant, també per a Movistar+, en ‘Espías‘, una sèrie documental que ens acostarà al món de l’espionatge internacional d’una manera que no s’havia vist mai abans en televisió.

L’any 2017, el reporter mostrava en ‘Clandestino’ el viatge a l’interior del càrtel de Sinaola i la guerra encoberta a El Salvador. Aleshores, va concedir una entrevista a Efe en la qual va assegurar que la seva prioritat li portava a cercar respostes a les preguntes més difícils. En aquella entrevista concedida a Miami, als EUA, es confessava un “ionqui de l’enteniment”.

Roberto Fraile, de 47 anys i natural de Barakaldo, a Bilbao, estava establert des de feia més de 25 anys a Salamanca i va treballar fins fa poc a la Televisió de Castella i Lleó, una ocupació que compaginava amb l’enregistrament de documentals, entre ells, el que va commemorar els 80 anys de l’Agència Efe. El documental “L’Agencia”, projectat per primera vegada en 2019 en la Seminci de Valladolid i també al Festival de Cinema de Màlaga el 2020, recorre vuit països narrant grans temes d’actualitat internacional de la mà dels seus periodistes.

A més, la cadena de televisió de Castella i Lleó ha informat a la xarxa social Twitter que Frare va treballar fins fa poc a La 8 de Salamanca, el canal provincial de Salamanca de RTVCyL.

El càmera, amb dos fills a Salamanca, també va resultar ferit a Alep, l’any 2012, quan cobria el conflicte de Síria, per la qual cosa va haver de ser evacuat a Turquia, episodi que també va narrar en un documental.

27/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris