X

De 20ºC a neu en 48 hores a la serra de Tramuntana

Els darrers dies ha tengut lloc una inversió tèrmica produïda per la subsidència anticiclònica 

04/01/2022

De 20ºC a neu en 48 hores a la serra de Tramuntana

La darrera nevada al puig d'en Galileu./ MARIA A. SERRA

57

S’acaba la boira, torna l’hivern. Avui el vent del sud-oest s’encarrega d’esvair la boira. Amb més clarianes en general que dies passats la temperatura pujarà, en especial a les zones on fins ara la boira ha frenat el termòmetre. Al nord de Mallorca i Eivissa s’esperen valors de 20ºC a 22ºC a migdia. Una recuperació de temperatura transitòria, en realitat som a les portes d’un canvi de temps important que retornarà de manera sobtada les condicions d’hivern a les Balears.

Punt i final a un període de rècord

La darrera setmana de desembre i els primers dies de gener han estat marcats per un anticicló potent i centrat sobre la mediterrània occidental, acompanyat d’una anomalia càlida extraordinària. Diverses localitats han batut el seu rècord de temperatura màxima. Per exemple Palma, on el passat 27 de desembre el termòmetre s’enfilava fins a 23,3ºC, la temperatura més alta mesurada mai a l’estació de Porto Pi en un mes de desembre.

Destaca que els valors màxims s’han assolit en estacions de muntanya a la Serra de Tramuntana en una època de l’any en què el fred hauria de ser el protagonista. A la Serra d’Alfàbia, una estació situada a 1030 metres d’altura va mesurar 21,7ºC el passat 2 de gener. És la temperatura més alta registrada mai un dia d’hivern en aquesta estació (l’hivern climatològic va de dia primer de desembre al 28 de febrer). La màxima més alta fins ara s’havia mesurat el 13 de desembre de l’any 2000 amb 21ºC i només en dues ocasions s’havien superat els 20ºC, el 27 de febrer de 2010 (20,4ºC) i el 3 de febrer de 2020 (20,1ºC). Per extensió és també la més elevada d’un mes de gener, en què el rècord fins ara eren els 19,5ºC observats el dia de Reis de l’any 2001. Mai s’havia superat el llindar dels 20ºC pel gener a l’alta muntanya mallorquina.

Aquest fet és degut a la inversió tèrmica produïda per la subsidència anticiclònica. En una situació normal la temperatura baixa amb l’altura però en casos d’inversió succeeix a la inversa. En el sí dels anticiclons l’aire és descendent i, en conseqüència, es comprimeix i s’encalenteix a mesura que baixa. És per això que pot arribar a formar una capa càlida a una certa altura i, per davall, es forma una capa més humida i més freda, sovint amb boira. Aquests dies les dues capes s’han format i definit de manera extraordinària, amb valors superiors als 20ºC a 1000 metres d’altura i boira espessa a tota la conca occidental de la Mediterrània que frenava els termòmetres entre els 12ºC i els 14ºC.

Font: NASA Worldview

 

Els Reis ens duran una nevada

En tan sols 48 hores la muntanya mallorquina passarà de tenir 20ºC a veure la primera nevada de 2022. L’anticicló que permet aquestes condicions s’ha començat a retirar cap a l’Atlàntic i demà permetrà l’arribada d’una massa d’aire fred que canviarà les condicions de manera clara i relativament sobtada.

El front que obre la porta als canvis passa el matí. S’espera cel tapat i precipitacions a Mallorca i Menorca que poden ser localment moderades i acompanyades de calabruix. Seran de neu a la Serra a una cota relativament alta el matí, 1200 metres, però baixarà a mesura que passin les hores i a darrera hora del dia rondarà els 900 metres.

04/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT