X

De Ramon Llull als reptes de futur de la intel·ligència artificial

Palma acull la primera escola de Connexió AIHUB, punt de trobada d'investigadors del CSIC

06/07/2022

De Ramon Llull als reptes de futur de la intel·ligència artificial

21

Palma ens recorda molt a Ramon Llull, un dels pares de la intel·ligència artificial“. Són paraules de Carles Sierra, director de l’Institut de Recerca d’Intel·ligència Artificial (IIIA) del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Llull va dissenyar Ars Magna, el primer sistema de raonament mecànic. Vuit segles després, les màquines ja són capaces de resoldre tasques que habitualment requereixen d’intel·ligència humana. Com a homenatge a aquells inicis de Llull, el CSIC ha triat Palma per fer-hi la primera estada sobre intel·ligència artificial de la Connexió AIHUB (punt de trobada d’investigadors del CSIC).

Investigadors i docents debaten sobre el tema i analitzen quins són els reptes de futur. Per als professors, l’escola ofereix eines per aplicar a les aules, com per exemple un taller de robòtica impartit per la doctora en Intel·ligència Artificial Martha Ivon Cárdenas. “La robòtica serveix perquè els alumnes puguin pensar en les noves necessitats de la societat amb les noves tecnologies que s’estan potenciant”, explica Cárdenas. “Per exemple, necessitam enginyers que puguin explorar l’espai, dissenyadors que puguin dissenyar roba intel·ligent… Però, a més, els treu la por a explorar, a equivocar-se, a créixer amb els errors comesos”.

També és un punt de trobada per a investigadors, que fan taules rodones i conferències per debatre sobre els reptes de la intel·ligència artificial, i els límits que està definint el Parlament Europeu amb la nova llei sobre aquesta qüestió. Sierra en posa un exemple del cas de l’educació: “Que un sistema d’intel·ligència artificial avalui els alumnes no està prohibit, però es considera d’alt risc i cal posar-hi moltes garanties i precaucions”.

En el curs, hi participen representants dels grups de recerca que el CSIC té per tot Espanya, un dels quals és l’Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexos (IFISC) de la UIB.

06/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT