Alguns veïns han explicat el seu testimoni a IB3 Notícies: "Estàvem dormint i ens ha cridat 'Foc, foc, foc!' i hem sortit corrent"
Mitjans de la Conselleria d'Agricultura, l'112 i els Bombers de Mallorca treballen sobre el terreny en l'incendi forestal en s'Albufera. / ISAAC BUJ - EUROPA PRESS
80L’operatiu desplegat per combatre l’incendi a s’Albufera ha desallotjat preventivament devers una desena de cases pròximes a la zona afectada, en una jornada en la qual el vent està complicant els treballs per donar per controlat el foc. Així ho ha exposat el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi natural, Joan Simonet, en declaracions als mitjans des de la zona de l’incendi, acompanyat del batle de Muro, Miquel Porquer.
Alguns veïns han explicat el seu testimoni a IB3 Notícies: “Estàvem dormint i ens ha cridat ‘Foc, foc, foc!’ i hem sortit corrent“. Això ha passat a la matinada, i les primeres sensacions que han tengut alguns veïnats és de “por, molta por”. D’altres expliquen que han hagut de sortir de ca seva amb els animals al darrere.
View this post on Instagram
El foc té un únic front actiu dins dels límits del parc natural (Son Mieres-sa Figuereta), sense que s’hagin vist afectades infraestructures ni persones. El conseller ha aclarit que les flames no han arribat a les cases desallotjades, sinó que s’han evacuat per la seva proximitat en estar situades dins de la zona de prevenció.
Les estimacions situen el terreny que ha cremat entre 30 i 40 hectàrees, totes de canyet, que “es regenera de manera natural”, ha apuntat Simonet. En qualsevol cas, possiblement es veuran afectats nius d’arpella i d’hortolà de canyet, espècies que nidifiquen en aquesta època.
El conseller ha explicat que el vent, que bufa de gregal, complica els treballs, així com la dificultat d’arribar a determinades zones amb les mànegues d’aigua. Minuts abans, el cap d’Extinció de l’Ibanat, José Domingo, ha explicat que “la cosa bona és que el vent és constant” i, per tant, no alteraria els treballs d’extinció de les flames. El vent ha bufat durant el matí amb cops d’entre 20 i 30 km/h, la qual cosa tampoc afavoreix l’extinció del foc, però a hores d’ara, devers les 13.40h, ja abaixa als 15 km/h. i la previsió és que a partir de les 17.00h el vent abaixi encara més i que al vespre serà de calma.
La Conselleria confia que en les pròximes hores es pugui passar a la fase d’incendi controlat. Es treballa en dos camins que actuen com a tallafocs.
El foc es declarava de matinada, devers les 03.00h , i a les 05.00h hi arribaven les primeres brigades de l’Ibanat i els Bombers de Mallorca. Els mitjans aeris hi han començat a actuar cap a les 07.45h. A les 13.00 hores estaven desplegats sobre el terreny 40 efectius de l’Ibanat, incloent-hi sis brigades i sis vehicles, entre autobombes i vehicles urgents, així com tres agents de Medi Ambient i quatre tècnics. També s’hi afegeixen 15 efectius de Bombers i cinc agents de la Guàrdia Civil. Protecció Civil i la Policia Local de Muro també estan col·laborant en el dispositiu.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu