X
15

Desarticulada a Eivissa una organització amb tres detinguts per immigració il·legal amb la modalitat coneguda policialment com a ‘taxi-barca’

Els migrants arriben a pagar 2.500 euros per persona i trajecte que pot durar fins a vuit hores, però una d'aquestes embarcacions quasi va naufragar i van haver de ser rescatats a unes sis milles al sud de Formentera

19/12/2023

Desarticulada a Eivissa una organització amb tres detinguts per immigració il·legal amb la modalitat coneguda policialment com a ‘taxi-barca’

Imatge d'arxiu.

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada a la immigració il·legal, després de detenir a Eivissa tres persones d’origen algerià, dos dels quals ja han ingressat a la presó, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, contra els drets dels ciutadans estrangers i afavoriment de la immigració il·legal després de ser rescatada per Salvament Marítim una embarcació tipus barca irregular amb 16 migrants. Segons ha informat la Policia, els migrants eren d’origen algerià i entre ells hi havia dues dones i un bebè. Van ser rescatats quan es trobaven a la deriva a unes sis milles al sud de Formentera, i els traslladaren després fins a l’illa d’Eivissa. Ja en dependències de la Policia Nacional a Eivissa, la Brigada d’Estrangeria es va fer càrrec dels nouvinguts per fer els tràmits de devolució al seu país. Creu Roja va fer un primer triatge per comprovar el seu estat de salut, i tot ells presentaven una “situació angoixant d’emergència”, amb vòmits continus per marejos i fred.

Després d’investigacions posteriors, es va poder constatar que els migrants van partir des de la zona de Tipasa, a la costa algeriana, en una embarcació d’uns sis metres, i preveien que la travessia durés unes sis hores. Passades unes tres hores, devers les 05.00 hores, les condicions meteorològiques a la mar van empitjorar i l’embarcació va perdre potència, amb la qual cosa el consum de gasolina va augmentar i l’aigua va començar a entrar en l’embarcació. L’embarcació no tenia armilles salvavides ni cap altre mitjà de salvament, més enllà de dues bengales. Les persones que tripulaven l’embarcació, que fins en aquell moment no s’havien dirigit a la resta de migrants, van començar a donar-los indicacions perquè buidassin d’aigua i remessin amb els seus propis braços, i arribaren fins i tot a llançar a l’aigua diversos bidons de gasolina per alleugerir el pes de l’embarcació i poder arribar a la costa. A la situació angoixant d’emergència, s’unia el mal estat dels migrants, amb vòmits continus pel mareig, el fred i l’escassetat de menjar i aigua.

Els agents del grup UCRIF, després d’entrevistes a algunes d’aquestes persones, van poder esbrinar que els migrants rescatats havien viatjat en una embarcació de les denominades policialment com a ‘taxi-barca‘, embarcacions amb motors d’alta potència que es torben entre sis i vuit hores a fer el trajecte entre les costes algerianes i les Illes, que deixen els migrants a la costa i tornen ràpidament al seu país, patronejades per, almanco, dos membres de l’organització per tal que una persona no hagi de fer el viatge de retorn.

Així, es van identificar les tres persones que havien organitzat el viatge i havien patronejat l’embarcació durant tot el trajecte fins que van ser rescatats, i es concretaren les funcions de cadascun d’ells durant la travessia. Van ser informats dels seus drets com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, afavoriment de la immigració irregular i delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

Taxi-barca

La Policia ha explicat que la modalitat ‘taxi-barca‘ (molt utilitzada en la zona de l’estret de Gibraltar) s’ha detectat a Eivissa i Formentera en diverses ocasions, i han crescut el nombre de migrants arribats d’aquesta manera, ja que la durada del trajecte és menor i dura entre sis i vuit hores, si bé el seu preu és major i pot ascendir a l’equivalent a 2.500 euros per persona i trajecte.

Un altre dels motius que ha fet créixer aquesta modalitat és la impunitat de les organitzacions i dels patrons que es dediquen al tràfic de persones, ja que en tornar al seu país ràpidament, n’és molt difícil la identificació i més encara la seva localització i detenció. Enguany ja s’havien detectat l’arribada d’altres quatre embarcacions a Formentera amb aquesta modalitat, després de comprovar-se que en diverses ocasions es localitzaven grups de migrants, sense trobar les embarcacions en les quals havien vingut.

Els identificats com a patrons van ser posats a disposició del Jutjat d’Instrucció de Guàrdia d’Eivissa, que va acordar l’ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança de dos d’ells, i posà en llibertat el tercer amb mesures cautelars de prohibició de sortida d’Espanya i presentació periòdica en el jutjat.

19/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT