La conservació excel·lent de les àmfores i el vaixell enfonsat permeten descobrir informació molt rellevant de la societat romana del segle IV
L’estudi de les prop de 240 àmfores extretes del vaixell romà enfonsat a la costa de ses Fontanelles ja ha proporcionat informació excepcional de l’economia romana al segle IV. Per començar, s’ha descobert una nova casta d’àmfora fins ara mai vista al món romà i l’han batiada amb el nom de ‘Ses Fontanelles 1‘.
Els investigadors de la Universitat de Cadis, de Barcelona i de la UIB s’han trobat amb una altra sorpresa. És una inscripció a una trentena de les àmfores, l’abreujatura de ‘Liquamen flos‘ per identificar la “salsa bona” dels recipients. Salsa, que, ara saben, està feta amb aladrocs petits fermentats.
A més, si de tot d’una pensaven que el derelicte procedia de la zona del Guadalquivir, l’estudi del fang de les àmfores situa l’origen a Cartagena i la costa d’Alacant.
També el vaixell té un gran valor en si mateix perquè es troba en un estat de conservació excepcional i permet conèixer tant els materials de fabricació, pi i ullastre, com les tècniques emprades.
De moment, només s’ha analitzat un terç de la càrrega i la investigació continua.
El derelicte romà el trobà un veïnat de can Pastilla mentre nedava, l’estiu de 2019. El consell de Mallorca va rescatar part de la càrrega i té intenció de recuperar també la nau.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu