X

Després d’una refrescada, arriba una setmana amb pujada de temperatures

Dijous sembla que arribarem, a les Balears, a la punta més càlida d’aquest episodi, que serà una miqueta més suau que l'onada de calor prevista a la Península

07/08/2023

Després d’una refrescada, arriba una setmana amb pujada de temperatures

Fotografia de Juanjo Cots des de sa Ràpita.

El Temps

Després d’un mes de juliol extremadament càlid, aquest primer cap de setmana del mes d’agost hem viscut dins un oasi de temperatures relativament suaus durant el dia i fresques durant la nit, amb valors que han davallat de manera generalitzada dels 20ºC a zones d’interior. No obstant això, aquest marc té les hores comptades. Aquest dilluns encetam una setmana de contrastos, amb un dia en el qual continua la dinàmica del cap de setmana; i a partir d’aquest dimarts i fins dijous, amb un escenari marcat per la pujada de les temperatures. A partir de divendres, tornaran a normalitzar-se els termòmetres.

Dilluns, 7 d’agost. Encetam la setmana amb dia marcat pel vent de gregal moderat (40-60 km/h) i una situació marítima alterada a la costa nord de l’Arxipèlag. A la boia de Maó s’han registrat ones per damunt dels 5 m d’altura màxima. Aquesta entrada de nord ens tornarà a deixar un ambient suau durant el dia, amb termòmetres que quedaran entre els 26 i 32ºC. Pel que fa a l’estat del cel, predominarà l’ambient assolellat amb alguns intervals de niguls baixos.

Dimarts, 8 d’agost. La dorsal d’aire càlid que afecta la península Ibèrica anirà desplaçant-se cap a l’est de la Mediterrània, i farà que els termòmetres vagin escalant durant els pròxims dies a les Balears. A la nit de dilluns a dimarts, les temperatures mínimes poden tornar a davallar dels 20ºC a l’interior de Mallorca i Menorca, a causa del descens en la intensitat del vent. No obstant això, s’espera que les temperatures diürnes pugin fins als 29-34ºC, i les més elevades serien a l’interior de Mallorca. El cel romandrà poc ennigulat o destapat. La situació marítima anirà tranquil·litzant-se, amb algunes àrees de maror al sud i est de l’Arxipèlag, i marejol a la resta.

Dimecres, 9 d’agost. Jornada de cel poc ennigulat o destapat, amb vent del sud-est fluix i embat durant les hores centrals del dia. Les temperatures continuaran la seva escalada, i se situaran entre els 30-36ºC.

Dijous, 10 d’agost. Dijous sembla que arribarem a la punta més càlida d’aquest episodi d’altes temperatures, amb una isoterma a 1.500 m que, previsiblement, s’enfilarà fins als 28ºC (dilluns la temperatura a 850 hPa era de 12ºC). En superfície, els termòmetres oscil·laran entre els 32 i 38ºC. Pel que fa a l’estat del cel, tendrem l’ambient assolellat, però enterbolit. Com és característic d’aquestes entrades d’aire càlid, s’espera que per dijous arribi una massa de pols en suspensió. Així mateix, podria haver-hi qualque pinzellada de niguls alts.

07/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris