S'ha activat un protocol de vigilància i seguiment per evitar-ne la propagació
Imatge d'arxiu.
153Salut Pública ha detectat un brot comunitari de xarampió en el Sector Sanitari de Tramuntana, que afecta 3 persones; dues d’elles, treballadores de l’hospital d’Inca. Es considera un brot perquè els casos coincideixen en el temps i en el mateix centre sanitari. Per això, la Direcció General de Salut Pública, en coordinació amb el Servei de Salut, ha establert un protocol de vigilància, d’acord amb el control de seguiment de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (Renave), que disposa de l’aplicació d’un seguit de mesures de prevenció i protecció a l’hospital d’Inca i els centres de salut del Sector de Tramuntana, destinades al control del brot.
Les indicacions de Salut Pública als treballadors d’aquests centres sanitaris inclouen vigilar si hom té els símptomes de la malaltia i si es varen rebre les vacunes adequades. Altres mesures s’estenen també als usuaris dels serveis sanitaris i són el fet de dur mascareta i d’extremar la higiene. Això és causa que el virus del xarampió es contagia per contacte directe amb secrecions nasals o de la gola d’una persona infectada. També arriba mitjançant les gotetes que s’alliberen en tossir o esternudar. En superfícies, el patogen pot romandre actiu fins dues hores després.
Una de les característiques del xarampió és l’aparició d’una erupció a la pell. Sol venir acompanyada de febre i de símptomes de caràcter catarral com ara conjuntivitis, secreció nasal, esternuts i tos, i afectació de l’estat general. Una persona amb xarampió pot contagiar altres persones des de quatre dies abans de l’aparició de l’erupció cutània i fins quatre dies després. El període d’incubació habitual és de 10 a 14 dies, encara que també pot oscil·lar entre els 7 i els 23 dies.
Com a mesura preventiva, sempre s’ha recomanat el compliment del calendari de vacunació. A les Balears, la vacuna contra el xarampió està inclosa en el sistema de salut públic des de l’any 1978 i es posa en dues pautes: a 12 mesos i a tres anys; aquesta, conjuntament amb la vacuna triple vírica (xarampió, parotiditis i rubèola). Les cobertures vacunals assoleixen un 90% de cobertura de la població que s’estima que l’ha de dur. La recomanació per a aquelles persones sense vacunació prèvia documentada, o sense història d’haver passat la malaltia, és aprofitar les visites mèdiques per revisar la seva situació.
Des de fa dos anys, el nombre de casos de xarampió, a escala internacional fins i tot, s’ha incrementat de manera constant. A les Balears, durant l’any 2019 es va notificar un únic cas; entre els anys 2020 a 2023 les Illes no en varen registrar cap; i l’any 2024, se’n varen notificar 6. Des de principis de 2025, s’han identificat 16 nous casos confirmats. A tots ells se’ls ha aplicat el protocol de vigilància de Renave, per investigar i controlar la difusió de la malaltia. L’increment de casos a escala nacional, on s’han produït ja diversos brots els últims anys, obliga a estrènyer la vigilància epidemiològica dels nous casos i a aplicar les mesures de prevenció recollides en el protocol de vigilància, inclòs el seguiment de tots els possibles contactes.